Živim život bez nasilja, kao poziv svima za odabir životne vrijednosti

U čakovečkom Centru za kulturu danas je održana projekcija igrano-dokumentarnog filma ‘Živim život bez nasilja”,posvećen Miroslavu Tunjiću, kojeg su 14. studenog 2010. godine pretukla dva mladića nakon čega je 17-godišnji Miroslav od zadobivenih ozljeda i preminuo. Na čakovečkoj projekciji bili su nazočni mnogobrojni srednjoškolci, njihovi nastavnici, profesori, čelnici lokalne uprave i samouprave, kao i predstavnici sudbene vlasti, državnog odvjetništva, javnih institucija i organizacija civilnog društva.

Film je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Međunarodnog policijskog udruženja (IPA), poznatih glumaca i redatelja, glazbenika i sportaša te mnogih drugih i pruža uvid u proživljena iskustva uključenih u istoimeni projekt primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. -No, isto tako, ovaj film, kazao je tom prigodom načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju nediskriminacije, nenasilja i tolerancije. Kraj nasilju počinje od nas samih, mi smo ti koji moramo načiniti prvi korak da to nasilje zaustavimo kako bi smo imali što svjetliju i bolju budućnost.

Sam nacionalni program primarne prevencije ‘Živim život bez nasilja’, namijenjen je prije svega djeci i mladima, usmjeren na sprječavanje vršnjačkog nasilja, nasilja u obitelji, nasilja prema ženama. Njegov cilj je poticanja kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja,u čemu nastavlja Gosarić, međimurska policija prednjači, odnosno nalazi se u samom vrhu provedbe preventivnim projekata na području Republike Hrvatske.

Uoči same projekcije načelnik PUM-a je uručio Zahvalnicu voditeljici čakovečkog ‘Budi muško kluba’ , Andreji Bratinšćak za postignuta iznimna dostignuća u prevenciji nasilja. Naime, Graditeljska škola Čakovec u okviru programa Organizacije mladih Status ‘M’ iz Zagreba, Inicijative mladića za promociju rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih muškaraca, krajem travnja prošle godine oformila je ‘Budi muško klub Čakovec’, čiji članovi promoviraju pozitivne stavove i načine ophođenja, protive se nasilju te preispituju sve stereotipe o muškosti.

– Kroz edukativni rad s njima, kazala je Bratinščak, uz pojam stereotipa pojma muškosti, uvidjeli smo da im je potrebno sigurno okruženje u kojem mogu slobodno izraziti svoje vlastite stavove, mišljenja , osjećaje i potrebe, jer ih upravo ti nekakvi stereotipi agresivne muškosti sprečavaju u tomu.

Isto tako, nazočnima se recitiranjem stihova pjesme Tina Ujevića, ‘Pobratimstvo lica u svemiru’ predstavila i Paulina Vršić, čiji je likovni rad nagrađen trećom nagradom tijekom održavanja preventivnog projekta ‘Živim život bez nasilja’ u Osnovnoj školi Štrigova. Njen likovni uradak gledatelju šalje jasnu poruku: ‘Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!’. Zlostavljač primjenjuje silu, ali žrtva ne odgovara silom, već poljupcem. U glazbenom dijelu puhački sastav Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca izveo je ‘Odu radosti’, Ludwiga van Beethovena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije