U Varaždinu na FOI-ju vrata otvara – Sila

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike dobio je zanimljivu promidžbu nakon jedne viralne fotografije na popularnom internetskom servisu Redditu. Na fotografiji koju je objavio jedan student FOI-ja vidi se prikaz u kojem vrata glavnog ulaza fakulteta možete otvoriti uz pomoć “Sile” iz Ratova zvijezda.

Dakako, riječ je o šali, ali i punom dojmu jer, kada prođete kroz automatska vrata, zasvira slavna glazbena podloga iz “Ratova zvijezda”. Fotografija je na Redditu u samo nekoliko dana skupila više od 277.000 pregleda. Star Wars vrata FOI-ja nisu samo reklama za novi film “Sila se budi”, nego i dio projekta šireg tima fakulteta od 14 profesora, asistenata i studenata koji predvodi dekan fakulteta prof. dr. sc. Neven Vrček.

– Priča je puno šira od Star Wars vrata. Ideja je napraviti platformu za interoperabilnost između uređaja. Svaki uređaj koji smo stavili na vrata jedan je senzor. Jedan može otvoriti vrata kada se osoba približi, a drugi može pratiti fizičku aktivnost ljudi, treći analizirati zaštićenost vaše privatnosti preko informacija koje odašilje vaš smartphone – objašnjava nam Boris Tomaš (31), mladi istraživač i asistent na kolegiju programsko inženjerstvo. Njegova je ideja bila da vratima dodaju “Star Wars komponentu”, a senzore su postavili njegovi studenti Igor Rinkovec (19) i Tomislav Turek (21).

– Senzori su postavljeni prošli tjedan. Reagiraju na otvaranje vrata, tada se pušta zvuk iz “Ratova zvijezda”. No, namjestili smo da senzor reagira samo u trenucima kada nema puno otvaranja jedno za drugim, odnosno, kada je gužva i kada prolazi puno ljudi, tada nema zvučne podloge. Tako je efekt veći i glazba se pokrene kada je osoba sama. Podaci o prolasku snimaju se i šalju u naš sustav, gdje prikupljamo podatke i iz drugih senzora s fakulteta – objašnjava Tomaš.

Dakle, ne morate ni biti svjesni da je Sila u vama, a ipak možete otvoriti vrata samo svojom pojavom. FOI-jevu timu to je prvi korak u velikom četverogodišnjem projektu Internet stvari, koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

– Radit ćemo i s dronovima. Umrežit ćemo prvo pet dronova i analizirati podatke s njihovih senzora. Na kraju planiramo stvoriti mrežu i s više od 50 dronova koji bi mogli imati razne primjene. Recimo, na Velebitu tražiti unesrećene osobe ili brojiti divlje životinje – najavljuje Tomaš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije