FOTO: Načelnica Slamek na skupštini – molim pljesak za naše vatrogasce!

>> FOTO: Načelnica Slamek na skupštini – molim pljesak za naše vatrogasce!

Rečenicu iz naslova izrekla je u subotu, 13. veljače Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, na 90. godišnjoj skupštini tamošnjeg DVD-a. Rečenicom je rečeno sve, a iz njezine rasprave se je još moglo naslutiti i ovo: – Bilo kuda, vatrogasci svuda! Vi ste najbrojnija, jedna od najboljih mjesnih udruga i kao načelnica sam ponosna na vas.

Skupština je održana, kako je rekao mjesni župnik vlč. Pavao Markač, u jednoj dostojanstvenoj i svečarskoj atmosferi s osmjehom na licu ponosnih i uniformiranih ljudi, a on je bio počašćen što mogao biti među njima i jedan je od rijetkih međimurskih svećenika koji dolazi na takve skupove i tako usko surađuje s vatrogascima. Bilo je tu u mjesnom Društvenom domu pred dvjestotinjak i više nazočnih vatrogasca od kojih su neki “potegnuli” iz drugih županija i susjedne Slovenije, ukupno iz 18 gostujućih društava.

O tome kako su radili u lanjskoj godini govorio je predsjednik DVD-a Sveta Marija Ivan Pavlic. S ponosom je rekao kako su lani s 3.355 bodova bilo najbolje DVD-o prema bodovanu u VZ-i Međimurke županije u kategoriji središnjih društava. Ostvarilo je to 213 članova od kojeg broja ih je 163-je starijih od 18 godina, a ostatak pripada na vatrogasnu mladež. Samo 29 članova nema vatrogasnu naobrazbu.

Društvo ima interventnu jedinicu od 30 članova kojoj još nedostaje opreme pa čine stalne napore na njihovom osuvremenjivanju. S ponosom je rekao kako su u cilju što bolje opremljenosti i spremnosti krenuli u nabavku kamiona IVECO EUROCARGO i koje se nadograđuje kako bi ga društvo na svečani način dobilo u lipnju za 90-ti rođendan. Nabrajajući sijaset društvenih aktivnosti, Pavlic je s ponosom istaknuo prošlogodišnje 20-to međunarodno natjecanje sa zaprežnim špricama koje je okupilo vatrogasce Hrvatske, Njemačke, Srbije, Mađarske s 500 sudionika i preko 2000 gledatelja i već je najavio novo za 7. kolovoza.

Zapovjednik društva Andreas Lisjak je rekao kako su lani intervenirali 7 puta, 3 puta požarno na otvorenom prostoru, a 4 intervencije su bile tehničke naravi. – Sudjelovali smo na mnogim natjecanjima sa seniorskim desetinama te vatrogasnom mladeži koja su organizirali HVZ-a i VZ-a MŽ-e te smo ostvarili 22 nastupa na 14 različitih natjecanja, a što nije mali broj – istaknuo je s ponosom Lisjak.

U DVD-u je aktivan Savjet vatrogasne mladeži o čijem radu je govorila njihova predsjednica Gabrijela Jakupek te s ponosom rekla kako je na čelu 50 mladih nabrojivši njihove radne i natjecateljske aktivnosti. O planovima za njihovo sutra govorio je tajnik Dražen Šulj, koji je predsjedao skupštinom, te pobrojao 18 planskih zadaća od kojih je najvažnija proslava 90-tog rođendana koji će biti 5. lipnja.

U svečarskom dijelu dodijeljeno je jedanaest zahvalnica članovima za 10-godišnji rad, sedmero ih je primilo za 20 godina rada, četvero za 30, a Ivan Pavlic ml., Vinko Erdelji i Slavo Pongrac za 40 godina rada u vatrogastvu. Gabrijela Jakupek, Tatjna Pavlic i Dominik Šulj su primili Uvjerenja o osposobljenosti za rad s vatrogasnom mladeži. Sve to su im uručili Dragutin Trupković, tajnik VZ-e Međimurske županije, i predsjednik Ivan Pavlic.

Dragutin Trupković je u pozdravnom govoru čestitao Svetomračanima na svemu učinjenom i postignutom, a to što su postigli nije slučajno već je to rezultat članskog zalagana i entuzijazma. Pored toga on je izrazio uvjerenje kako će doći kvalitetni pomaci u zakonskim aktima u vatrogastvu, a koji su na skupu bili u više navrata kritizirani. Hrvoje Novaković je prisutne pozdravio kao predsjednik Savjeta mladih VZ-e Međimurske županije, a Đuro Hrašćanec u svojstvu dopredsjednika Kluba vatrogasnih veterana MŽ-e, a Miljenko Kanižaj ispred mjesnog KUD-a.

Društvo je zahvalnicama nagradilo donatore Željka Novaka i tvrtku Elektro Panić, dok je posebnu zahvalnicu dobio Mario Kedmenec, njihov sumještanin na radu u Švicarskoj, koji je posredstvom jednog švicarskog vatrogasnog društva u Svetu Mariju doveo opremu vrijednu preko 40.000 kuna od koje je dio bio izložen na skupštini.

Primajući zahvalu rekao je kao to nije sve. Društvo je nagradio i vlč. Markač predavši im dvije zidne fotografije na kojima je vatrogasna mladež fotografirana s biskupom msgr. Josipm Mrzljakom za njegova boravka u njihovoj župi. Da se vatrogasci vole i znaju zabavljati pokazali su druženjem i plesom uz svirku glazbenog sastava Oaza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije