Uspjeh učenika iz Međimurja: Sandro već ima osiguran posao

– Morao sam izraditi jedan vertikalni i jedan horizontalni zid koji se spajaju na sredini Trebalo je i zagletati lijevu stranu, paziti da sve to lijepo izgleda i tako… Ništa komlicirano – priča tako Sandro Sabol iz Palinovca, maturant Graditeljske škole Čakovec, koji je postao državni prvak u kategoriji montera suhe gradnje na natjecanju ‘Gradimo zajedno našu Hrvatsku’.

Sandro je samo potvrdio činjenicu da je Međimurje rasadnik kvalitetnih građevinara, a pogotovo Graditeljska škola koja ove godine slavi 55 godina rada To je druga godina zaredom kako ta škola ima državnog prvaka.

– Monter suhe gradnje nije bio moj prvi izbor Želio sam se upisati za automehaničara, ali nisam prošao liječnički. Savjetovali su mi ovo zanimanje i nije mi uopće žao. Pitanje je bi li bi bilo posla za mene u automehaničarskoj radionici, a sad već imam osiguran posao u jednoj građevinskoj tvrtki u kojoj obavljam praksu Ponudili su mi posao i zbog toga sam jako sretan – kaže taj učenik 3.e razreda.

Čeka ga i europsko natjecanje u Litvi, ‘Knauf Junior Trophy’, početkom lipnja. Mentorica Ljiljana Tepavac-Kocijan za njega ima samo riječi hvale. – Natjecanje je zahtjevno, uz kvalitetu izrade treba paziti i na urednost, brzinu i racionalno iskorištenje materijala koji učenici sami kroje. Sandra hvale i u tvrtki u kojoj je na praksi, a dobar je i učenik, među boljima u razredu – napominje.

Graditeljsku školu na državnom natjecanju predstavljali su i Mirna Mikolaj u kategoriji nosive konstrukcije, Lea Senčar u kategoriji arhitektonske konstrukcije i geodetski tehničar Petar Posavec. U trogodišnjim programima natjecao se i keramičar oblagač Marko Novak. Osim po građevinarima, Međimurje je poznato i po metaloprerađivačima. Tehnička škola Čakovec ove je godine na državnom natjecanju osvojila srebro i broncu.

Benjamin Bašek drugi je među tokarima, koji su deficitarno zanimanje, a Ivan Levačić treći u tehničkoj mehanici. – Nakon srednje škole planiram upisati strojarstvo. Zato sam i izbarao tehničku školu i smjer tehničke mehanike koji mi daje najviše znanja koje ću nadograđivati na fakultetu U gimnaziji nema takvih stručnih predmeta – kaže I. Levačić iz Novog Sela Rok, koji je na natjecanju rješavao i zadatke iz statike i čvrstoće.

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je prošle godine preporuke za povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika. Na popisu su uglavnom građevinska i metaloprerađivačka zanimanja, ali i autolakireri, pekari, krojači, obućari… Međimurje ima prvaka i u jednom od deficitarnih zanimanja.

Učenik Srednje škole Prelog Rinor Čočaj najbolji je pekar u državi. Mentorica mu je Jasminka Kalšan. Tema natjecanja je bila priprema mediteranskog peciva u dva okusa i četiri oblika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije