Pridružite se europskom danu bez dizala 13. svibnja

Obzirom da sjedilački način života postaje sve učestalija, a opasna navika suvremenog društva, sasvim je jasno da je potrebna hitna promjena – usvajanje aktivnog stila života. Kako bi podržali i promovirali takvu promjenu, 2015. godine je pokrenuta nova Europska inicijativa – Dan bez dizala.

Dan bez dizala je pan-Europska inicijativa i dio kampanje ‘Krećimo se sada’ (NowWeMove) koju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association – ISCA) uz podršku Europskog tjedna sporta.

Dan bez dizala je inicijativa koju je moguće provesti u zgradi vaše ustanove ili ureda, u trgovačkom centru, u stambenoj zgradi, u hotelu, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, na parkiralištima, sveučilištima te ostalim javnim ili privatnim institucijama. Osnovna je ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala (ili pokretnih stepenica) uz slanje poruke da je kretanje jednostavno i lako te da ga je moguće ‘uklopiti’ u svakodnevnu rutinu.

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u suradnji sa Srednjom školom Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Trgovačkim društvom Međimurka d.d. Čakovec, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak Čakovec, 13. svibnja 2016. godine, od 10 do 12 sati obilježit će se drugi po redu Europski dan bez dizala.

U glavnom holu novog dijela Županijske bolnice Čakovec, u holu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u prostorima Trgovačkog centra Međimurka u Čakovcu, učenici Srednje škole Čakovec – smjer fizioterapeut, te članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije će prolaznicima dijeliti promotivne materijale te će ih motivirati da umjesto dizala koriste stepenice, a svim zainteresiranim osobama će pokazati kako pravilno disati tijekom penjanja po stepenicama, u cilju što uspješnijeg svladavanja tog vida tjelesne aktivnosti.

Srednja škola Čakovec će dati i dodatni doprinos promicanju aktivnog -zdravog stila života kod učenika i zaposlenika svoje škole. Tako će u prostorima škole, učenici smjera fizioterapeut, zajedno sa svojim nastavnicama, organizirati kardiovježbe i vježbe disanja uz hod po stepenicama. U edukativne svrhe će pripremiti letke koje će podijeliti u školi, promovirajući tako brojne dobrobiti penjanja po stepenicama, a sve u cilju poticanja što češćeg korištenja stepenica.

U obilježavanje Dana bez dizala će se uključiti i Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak u Čakovcu. Fizioterapeuti te radni terapeuti će tijekom Dana bez dizala upoznati korisnike doma sa dobrobitima fizičke aktivnosti, napose dobrobitima korištenja stepenica umjesto lifta te će ih poticati na korištenje stepenica, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, pokretljivosti i uporabi ortopedskih pomagala.

Ovim danom želi se skrenuti pozornosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na mentalno i psihičko zdravlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije