FOTO: Tjelesna aktivnost važan čimbenik u borbi protiv raka

>> FOTO: Tjelesna aktivnost važan čimbenik u borbi protiv raka

Sve više studija potvrđuje zaštitnu ulogu tjelesne aktivnosti u nastanku brojnih sijela raka. Tako osobe koje provode tjelesnu aktivnost u preporučenom obimu od dva i pol sata tjedno, u odnosu na one osobe koje su neaktivne, imaju 27% manji rizik pojave raka debelog crijeva, 12% manji rizik od raka dojke te 23% manji rizik od raka pluća, a najveća redukcija rizika je kod najaktivnijih osoba.

>>> FOTO: U Prelogu obilježen Tjedan kretanja

Osim toga, redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik povratka maligne bolesti kod osoba liječenih od raka, ima važnu ulogu u rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba oboljelih od raka i može produljiti život osobi koja je preboljela malignu bolest kroz druge zdravstvene i socijalne dobrobiti tjelesne aktivnosti. Stoga je važno motivirati opću populaciju kao i osobe oboljele od raka, na usvajanje navike redovite tjelesne aktivnosti.

Upravo s tim ciljem, a u povodu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2016. godine (MOVE Week), Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Županijska liga protiv raka Čakovec su u zgradi Domu sindikata u Čakovcu 28. svibnja 2016. godine, organizirali tribinu pod nazivom “Tjelesna aktivnost važan čimbenik u borbi protiv raka”.

Na početku skupa, sudionike su pozdravili predstavnici organizatora, prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te prim. Hussein Saghir, dr.med., predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec. Potom je Renata Kutnjak Kiš, dr.med., održala kratku prezentaciju na temu “Tjelesna aktivnost važan čimbenik u borbi protiv raka”, a prof. Irena Šestak, tajnica Županijske lige protiv raka Čakovec je predstavila projekt rehabilitacije na gradskim bazenima Marija Ružić Čakovec, koji se održava već treću godinu za redom, a namijenjen je oboljelima od raka iz cijelog Međimurja.

Ujedno je pozvala sve koji žele, a boluju od različitih sijela raka, da se uključe u projekt koji je besplatan za sve sudionike, jer se financira iz sredstava prikupljenih tijekom humanitarnih akcija koje organizira liga protiv raka ili kroz donacije. Vježbanje se održava svakog utorka, od 17-18 sati, uz stručnog voditelja. U nastavku je prof. Šestak održala i kratko predavanje o tome Kako smanjiti stres.

O tome koliko oboljelima od raka znači sudjelovanje u projektu rehabilitacije na gradskim bazenima, kao i u drugim oblicima tjelesne aktivnosti organiziranima za osobe oboljele od raka, na tribini je govorila Vesna Kos, predsjednica Kluba VITA koji okuplja žene oboljele od ginekoloških zloćudnih tumora. O pozitivnom učinku tjelesne aktivnosti u rehabilitaciji ne samo malignih bolesti, već i drugih kroničnih bolesti, iz vlastitog iskustva, govorio je Damir Remar, predsjednik Kluba oboljelih od raka prostate.

U nastavku susreta, Božena Kapitarić, diplomirana medicinska sestra je predstavila brošuru pod nazivom Rehabilitacija počinje dijagnozom, u kojoj se nalaze važne informacije i praktični savjeti o vježbama koje bi trebale provoditi žene operirane zbog raka dojke.

Tijekom tribine, i drugi su sudionici dali svoj doprinos, iznoseći vlastite pozitivne primjere, a bilo je i puno upita vezano uz teme o kojima se izlagalo. Tribina “Tjelesna aktivnost važan čimbenik u borbi protiv raka”, održana u Čakovcu 28.05.2016. godine, bila je dio Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti – MOVE Week, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta, koji se održao dijem Europe. Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) i kampanja “Krećimo se sada” (NowWeMOVE) su koordinirani od strane Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom (ECF).

Pokrovitelji Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2016. godine u Hrvatskoj su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Međimurska i Karlovačka županija te Gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće. Vizija kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE) je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije