Upisi u srednje škole: Za strojare u Tehničkoj školi 40 mjesta više

U međimurskim srednjim školama za upise u prvi razred slobodna su 1252 mjesta u 56 razrednih odjela. Prijave učenika u sustavu su počele 2. lipnja, početak prijava obrazovanih programa određen je za 27. lipnja, a konačne ljestvice poretka škole će objaviti 11. srpnja.

Najveća novost u međimurskim školama je povećanje broja slobodnih mjesta za zanimanja u strojarstvu. Zbog razvoja metaloprerađivačke industrije i potrebe za radnicima tih struka, Tehnička škola Čakovec zatražila je i dobila dodatnih 40 mjesta.

Preteča nove reforme

– Imamo jedan cijeli dodatni razred CNC operatora, pa sad imamo dva razreda, te po 12 mjesta za bravare i strojobravare, tako da to više neće biti pomoćni razredi, nego cijeli – kaže ravnatelj Dražen Blažeka. Tehnička škola provodi i novi strukovni kurikulum za strojarske računalne tehničare, a uz ostalo upisuju i eksperimentalni program tehničke gimnazije. Novi kurikulumi “ispituju” se četiri godine i nakon to ciklusa vidjet će se rezultati . – To je svojevrsna preteča nove kurikularne reforme o kojoj se ovih dana puno govori – dodaje Blažeka.

I Ekonomska i trgovačka škola Čakovec ima eksperimentalni program ekonomske gimnazije, u koji se upisuje 24 učenika. Graditeljska škola, uz ostale programe , upisuje i po 12 za zanimanja medijski tehničar i web-dizajner, koja su također uvrštena u novi strukovni kurikulum. Potrebe tržišta prate i u Gospodarskoj školi Čakovec koja upisuje 18 postolara/obućara.

Tvrtke poput njemačkog Haixa i Meisa zainteresirane su za to da roditelji i djeca izabiru to sve traženije zanimanje pa potiču povećanje broja upisanih mjesta. Obućari su, zanimljivo je, prije desetak godina ukinuti jer nije bilo interesa osnovnoškolaca, no vraćeni su 2012., i to upravo na inicijativu poduzetnika koji su obećali radna mjesta odmah nakon školovanja i stipendije. Tražena su i zanimanja u ugostiteljstvu. Ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur očekuje da će popuniti programe koje nude zbog velikog interesa za ugostiteljstvo, ali i gimnazijski program.

Djeca s posebnim potrebama

Srednja škola Čakovec ove godine upisuje i deset njegovatelja za koje školovanje traje tri godine. Ta najmlađa međimurska srednja škola tako ove godine ima četiri programa, jedan više nego lani. Njegovateljice su traženo zanimanje i u Austriji te u Njemačkoj.

Među učenicima koji traže svoje mjesto u nekoj od srednjih škola je i 150 djece s posebnim potrebama, kojih može biti po najviše troje u jednom razredu. Oni se upisuju na temelju rješenja medicine rada, a u upisima pomaže i Zavod za zapošljavanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije