Dan Europske Amazone: ‘Big Jump’ u nedjelju u Svetoj Mariji

Sada već tradicionalni ‘Big Jump’ u Muru, Dravu i Dunav 10. srpnja 2016. biti će vrhunac ovogodišnjeg Dana Europske Amazone, koji slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti u budućem pentalateralnom Prekograničnom UNESCO rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Poznat kao Europska Amazona, Rezervat biosfere proteže se kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju i postati će najveće europsko prekogranično zaštićeno područje pod UNESCO-ovom zaštitom. Tri rijeke tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja.

U nedjelju, 10. srpnja točno u 15 sati tisuće Europljana će istovremeno skočiti u glavne europske rijeke i jezera te time pokazati svoju potporu za zaštitu i poboljšanje stanja europskih rijeka. Ovo je dvanaesti Big Jump zaredom, koji zajedno organiziraju WWF, European Rivers Network i mnogi lokalni partneri (prvi je bio 2005).

I Međimurje će dati obol ovoj manifestaciji i to konkretno Sveta Marija gdje će se ove godine ‘Big Jump’ održati po drugi puta na rijeci Dravi kod spomenutog mjesta. Protekle godine je održan po prvi put, a organizirao ga je na prijedlog Damjana Kolareka, Savjeta Mladih iz Svete Marije te uz podršku načelnice Općine Sveta Marija Đurđice Slamek na novouređenoj plaži uz rijeku Dravu.

Ove godine je načelnica tražila pomoć WWF-a Adria i lokalnih partnera dobivši financijsku potporu i majice. – Stoga će se ove godine ‘Big Jump’ održati na istom mjestu uz pokroviteljstvo WWF-a i Općine Sveta Marija u organizaciji Savjeta mladih Općine Sveta Marija.

U organizaciju se uključio i Damjan Kolarek koji je zadužen za snimanje i tehničku podršku. Nakon ‘Big Jumpa – Velikog skoka’ za rijeku Dravu organizirane su razne igre na vodi, odbojka na pijesku te ponuda jela i pića za sve sudionike ‘Velikog skoka’ za našu rijeku Dravu koja s pravom zovu Hrvatska Amazona – pojasnila je načelnica Slamek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije