Policajka iz Međimurja brinula o sigurnosti naših građana u Budvi

Kako bi se hrvatski turisti u stranim zemljama, ali i turisti na našem Jadranu osjećali sigurnima, napravljen je projekt hrvatske policije koji je jedinstven u Europi, a Interpol ga preporučuje svojim članicama na značajnim turističkim odredištima.

U sklopu projekta ‘Sigurna turistička sezona’, u priobalnim policijskim upravama započelo je predstavljanje stranih policijskih službenika, koje traje od 1. srpnja do 1. rujna. U Hrvatskoj će ih boraviti najviše do sad, čak 74 iz 17 zemalja.

Tako je od 10. do 20. srpnja 2016. godine, Nataša Jalšovec Tomašić, stručna specijalistica kriminalistike iz PP Čakovec, boravila u Budvi kako bi se hrvatski državljani osjećali sigurnije na svom ljetnom odmoru. Policija Hrvatske i Crne Gore surađuju u projektu od 2012. godine, a ove godine će ukupno 6 hrvatskih službenika raditi u Budvi i Herceg Novom.

– Ovakvo iskustvo pozitivno djeluje na naše turiste, mi tamo djelujemo preventivno i cilj je da se hrvatskim državljanima olakša boravak u Crnoj Gori, i da se turistička sezona učini što sigurnijom, rekla je Nataša Jalšovec Tomašić. Kako sama kaže, pazila je na javni red i mir, te nije djelovala represivno nego preventivno, a Hrvati su bili oduševljeni i rado su joj prilazili.

U slučaju da se nešto dogodi, ovaj projekt olakšava kontakt naših državaljana s crnogorskom policijom. Nataša na projekt gleda vrlo pozitivno, jer je dobro surađivala s domaćim kolegama, a i sami građani su dobro reagirali na policajku u hrvatskoj odori. Ako se ukaže prilika, rado bi još jednom sudjelovala u projektu, te kaže da na sreću nije bilo nikakvih incidenata.

U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. Strani kolege policajci doprinijet će većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije radit će u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama.

U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomoći će u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati bilo kakve policije mjere, već će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije