Nova arheološka istraživanja u Črečanu

Područje Nedelišća već je od prije poznato kao bogato arheološko nalazište, a to su potvrdila i najnovija istraživanja na lokalitetu Nedelišće-Črečan, odnosno na sjevernom dijelu Črečana. Riječ je o arheološkim istraživanjima na ukupnoj površini od 20 metara kvadratnih, koja su trajala dva tjedna i na kojima je radio tim arheologa predvođen Leom Čataj.

Voditeljica istraživanja rekla je za Radio1 kako je kod iskopavanja koje je išlo do dubine od dva i pol metra, pronađeno mnoštvo keramičkih i litičkih nalaza koji upućuju na lasinjsku kulturu, datiranu iz bakrenog doba, što znači, razdoblja između 4.300 do 3.900 godine prije Krista.

Lasinjska je kultura bila rasprostranjena u kontinentalnoj Hrvatskoj, sjevernoj Bosni, Sloveniji, zapadnoj Mađarskoj i istočnoj Austriji. Istraživanja na istom lokalitetu, započela su prošle godine kada je financijski pomogla i Općina Nedelišće, dok se ove godine uključilo i Ministarstvo kulture u iznosu od 30.000 kuna.

Pronađeni nalazi će se obraditi u restauratorskoj radionoci Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, rekonstruirat će se, analitički obraditi te usporediti sa sličnim nalazima. Lea Čataj zaključila je kako je do sada istražen vrlo mali dio lokaliteta kod Črečana, a za očekivati je kako je ne samo to područje, već područje cijelog Međimurja puno nalaza iz razdoblja najstarije prapovijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije