Novi Zakon o zaštiti životinja: nećete vjerovati što je sve bilo dopušteno

Novim zakonom će biti zabranjeno, primjerice, držati pse stalno vezane. Ima i puno zvučnijih novosti za koje nam možda nikad ne bi niti palo na pamet da ih treba zabranjivati. Jer, što nije zabranjeno je dopušteno, ma koliko nezamislivo bilo

Je li zakonom zabranjeno spolno općiti sa životinjama? Gotovo nemoguće za pomisliti, ali odgovor je – nije! Zakonom do sada u Hrvatskoj spolno općenje životinje i čovjeka nije bilo zabranjeno.

No, konačno je vrijeme za novi zakon. Ovaj će obuhvatiti i vlasnike i udomitelje i institucije. Sve u lancu.

Za napuštene životinje od sad će se brinuti gradovi i lokalne zajednice i to udomljavanjem, čipiranjem i kastracijom.

U mnogome je ovaj zakon korak naprijed, ali ima još nedopustivih stvari.

“Primjerice, famoznih 60 dana roka napuštenim životinjama treba maknuti iz zakona, Hrvatska zaista ne treba i ne bi si smjela dozvoliti da ubija napuštene životinje tada ili ikada. Mislim da možemo sve napuštene životinje udomiti”, rekao je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Za prepravke ima vremena do 12. rujna, a na javnoj raspravi mogu sudjelovati svi građani.

Novi zakon zabranio bi držanje pasa stalno vezanih, posebice ako su u boksu bez mogućnosti slobodnog kretanja. Zvuk petardi koji pse najvise plaši ili još gore – napadi na njih bilo kakvim pirotehničkim sredstvima, kažnjavat će se novčano i to u iznosu do 30.000 kuna.

Potpuno se zabranjuje i držanje životinja isključivo zbog nastupa u cirkusu ili bilo gdje gdje bi ih prisiljavali na ponašanje koje nije prikladno njihovoj vrsti. Pa će tako stat na kraj, primjerice, i onima koji životinje drže u ugostiteljskim obrtima – kao dekoraciju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije