U Međimurju i dalje besplatan prijevoz i udžbenici za učenike

Učenike će na početku nove školske godine dočekati novoizgrađene i obnovljene učionice u destak škola. Međimurska županija je ovog ljeta za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata osigurala čak 4,5 milijuna kuna, i to za škole od Nedelišća, Miklavca, Svete Marije i Štrigove do Domašinca, Donjeg Mihaljevca, Donjeg Kraljevca, Strahoninca, Draškovca, Goričana i Hodošana.

Župan Matija Posavec ističe da se nastavlja i s projektom pomagača u nastavi. – Svako dijete kojem je pomoć potrebna dobit će pomoćnika, bilo da je riječ o vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi. U Međimurskoj županiji taj se projekt provodi na tri razine.

Vrtići, za koje se izdvaja milijun kuna, financiraju se izravno iz proračuna zajedno s općinama i gradovima, dok su za osnovne i srednje škole povučena sredstva iz EU fondova u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Treća je razina pomoć djeci koja iz nekog razloga nisu s pomoćnicima obuhvaćena ni u vrtiću ni u školama pa ih zbrinjavamo kroz suradnju s udrugama civilnog društva, s time da se i tu novac povlači iz EU fondova – kaže Posavec i dodaje da ove godine neće biti nikakvih nepoznaninca ili nejasnoća oko pomoćnika u nastavi, za koje će se izdvojiti četiri milijuna kuna.

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo nastavak sufinanciranja prijevoza, u županiji su spremni za slučaj da država odustane od tog projekta ili uvede nova pravila, tako da će svi učenici i dalje imati besplatan prijevoz do škole i natrag.

Nastavlja se i projekt besplatnih udžbenika, za koji je Međimurska županija prijašnjih godina jedina osiguravala besplatne knjige za sve osnovnoškolce. Novi je projekt osiguravanja toplog obroka u školi za svako dijete. Županija je kandidirala projekt vrijedan milijun kuna za natječaj ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’.

– Prošle školske godine nositelj sličnog projekta bio je Crveni križ, no ove je godine poziv Ministarstva socijalne politike i mladih usmjeren na osnivače škola – ističe Posavec.

Uključiti se mogu i lokalni OPG-ovi s kojima Međimurska županija već provodi projekt ‘S lokalnog vrta na globalni stol’, s pomoću kojeg se domaćom hranom opskrbljuju Terme Sveti Martin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije