Početna konferencija: Čakovec dobiva Studentski dom

Danas je u zgradi Međimurskog veleučilišta održana početna konferencija za medije projekta Uključivo studiranje. Na konferenciji je bilo riječi o obnovi zgrade za potrebe studentskog doma i ostalih sadržaja namijenjenih studentima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Ukupna vrijednost projekta “Uključivo studiranje” je 8.992.075,00 kuna od čega EU sufinancira 8.866.180,00 kuna. Projekt se provodi od 1. ožujka 2015. do 1. ožujka 2018. godine. Dr. sc. Nevenka Breslauer, prof. v.š., dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu je tom prilikom govorila o razvoju ove ustanove koja je danas studentima stvorila optimalne uvjete za studiranje i još se uvijek radi na poboljšanju uvjeta pa će s realizacijom ovog projekta ti uvjeti biti do kraja zadovoljeni.

Zadovoljstvo s napretkom ustanove potkrijepila je brojkama kako je Veleučilište s 56 početnih studenata narasla na brojku od preko tisuću. Dodala je kako je upravo danas raspisan natječaj javne nabave po projektu za kojeg je izrazila uvjerenje skore realizacije.

Tihana Miri, predsjednica studentskog zbora, studentica, je rekla kako studenti znaju cijeniti napore koji se ulažu za poboljšanje njihovog standarda izrazivši nadu kako će Čakovec već sutra postati studentsko središte. Matija Posavec, mag. ing., župan Međimurske županije, je rekao kako je Međimurje primjer kako se ulagalo u objekte koji nisu bili u funkciji, a ovaj projekt pokazuje Međimursko veleučilište postaje cjelovito. Zahvalio je mr. sc. Hrvoju Šlezeku, zamjeniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH čije je Ministarstvo prepoznalo napore koji se ulažu da studenti stanu u ran s ostalima u RH kao i Darko Horvatu, ministru poduzetništva i obrta, što je bio taj koji je preko svoga ministarstva isto tako “tjerao” projekt.

Hrvoje Šlezek je dodao kako je ovo veliki dan za Međimursko veleučilište koje je poznato po kvalitetnim programima što pokazuje podatak da je u ovom kratkom mandatu bio u tri navrata u ovoj instituciji. Uz isticanje napora njegovog ministarstva da se poboljšaju uvjeti školovanja studenta i srednjoškolca, Horvat je izrazio žaljenje što se je za ostvarivanje ovog sna čekalo od 2007. godine. Rezimirajući 2016. rekao je: – Ako smo što naučili, onda smo naučili ‘uzimati’ novac iz EU fondova- pa je u toj vjeri svima poželio još više hrabrosti.

Novac koje je dobilo Veleučilište je Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu natječaja ‘Modernizacija , unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju’, a u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’.

Projektom će se revitalizirati zgrada 22G starog vojnog kompleksa za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu sa 32 ležaja u 23 sobe. U sklopu doma će biti svi popratni sadržaji za studente; restoran, kafić, knjižnica, čitaonica, društvena prostorija, sportsko-rekreacijska prostorija, skriptarnica/papirnica i praonica/sušionica. Oprema će biti kupljena iz istih sredstava. Okoliš će bit uređen sadnjom autohtonog drveća i ukrasnog bilja.

Svi redovni studenti koji ne stanuju u blizini mjesta studiranja trenutno putuju ili stanuju u privatnom smještaju, a njihov trošak života mjesečno iznosi u prosjeku oko 2.200 kuna, od čega u prosjeku za smještaj i režijske troškove potroše 1.200 kuna. Studentima koji će stanovati u studentskom domu troškovi stanovanja će se smanjiti dvostruko te kao studentima u nepovoljnom položaju osigurati lakše studiranje uz niže troškove. Kriterij po kojima će studenti u nepovoljnom položaju ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu definirani su Odlukom Veleučilišta.

U kriterijima je definiran sustav bodovanja prema kategoriji invalidnosti i socijalno-ekonomskom statusu, a bodovi sežu od 50 do 500 bodova (za osobe u nepovoljnom položaju). Povoljnije i pristupačnije studiranje imati će dugoročniji utjecaj na nastavak školovanja studenata u Čakovcu i povećana broj diplomiranih studenata, a niži troškovi smještaja za studente iz socijalno ugroženih skupina smanjit će potrebu za zaposlenjem tijekom studija tako ujedno smanjiti rizik od odustajanja te dodatnim slobodnim vremenom unaprijediti učenje i ishode učenja.

Viši studentski standard osigurat će atraktivnost visokoškolske ustanove i sredine školovanja te motivirati veći broj osoba za studiranje u Čakovcu, čime će izravno doprinijeti povećanju upisanih studenata na 3 fakulteta. Osim atraktivnosti, projekt će povećati dostupnost studiranju osobama s invaliditetom za čiji boravak su osigurana 4 kreveta sa svom popratnom infrastrukturnom prilagodbom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije