Festival letećih gitara: Svjetski poznata gitaristička imena dolaze u Varaždin!

Listopad će u Varaždinu biti u znaku gitare! Po prvi put održat će se Festival letećih gitara, a trajat će četiri dana, od 6. do 9. listopada. Osim glazbenog dijela, dio festivala bit će posvećen i fotografiji, točnije, izložbi rock fotografija i memorabilija ‘Let Slavnih’, čiji su autori Alan Messer i Brian Rasic.

Festival letećih gitara posve je nova glazbena manifestacija, gitarski festival jedinstvenog profila i sadržaja, utemeljen na ovdašnjoj gitarskoj i glazbenoj baštini, poglavito na varaždinskoj domicilnosti internacionalno velikog imena u povijesti svijeta gitare Ivana Padovca.

Sav program održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, osim izložbe koja će biti smještena u varaždinskoj Sinagogi.

Također, festival će, osim fotografskog i glazbenog dijela, ponuditi i 13 radionica i paralaonica koje će voditi poznati gitaristi, poput Darka Jurkovića Charliea, Jerka Novaka, Jure Gecija,…

Više o samom festivalu rekla je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije koja je i glavni organizator ovog festivala.

– Festival letećih gitara najavljen je već prije dvije godine kada smo izašli van s našim novim brendom i knjigom ‘Leteći vremeplov’. Te dvije godine trebale su nam da posložimo cijelu priču, okupili smo širok tim ljudi, koji upravljaju samim projektom koji se zove Flight of Fame ili Let slavnih. Festival letećih gitara samo je dio tog projekta, a Let slavnih nije samo atraktivan festival, već se radi o cjelogodišnjoj turističkoj ponudi. Ove godine na Festivalu letećih gitara okupit će se svjetski poznata imena. Želimo ga napraviti na jedan drugačiji način, a sve se temelji na našem brendu, Ivanu Padovcu – objasnila je Elizabeta Dolenec u kratkim crtama što je zapravo Festival letećih gitara.

O samim izvođačim i programu nešto više rekao je Damir Halilić Hal, koji je autor programske koncepcije Festivala letećih gitara i umjetnički ravnatelj nekadašnjeg Hal’s All Star Guitar Festivala.

– Program je zaista vrhunski, ne zato što ja to kažem, već to govore biografije samih izvođača. Tu su dva dobitnika nagrade Grammy, imamo bend s nekoliko Brit Awardsa, imamo suradnike najjačih svjetskih imena. Prvi dan tako započinje Brian Rašić koji je službeni fotograf Rolling Stonesa. On je zabilježio povijest svojim aparatom, snimajući sve relevantne zvijezde. S njim je i Alan Messer, dobitnik Grammyja, on je engleski fotograf s stalnim boravištem u Americi. U petak, 7. listopada, program otvaram ja programom ‘Moć gitare’. Po treći put u Hrvatsku dolazi bend King King, oni su peterostruki dobitnici Brit Awardsa, a tu je i B. J. Cole, on nastupa posljednjeg dana festivala. Zaista smatram da imamo program koji je na razini najjačih i najprestižnijih svjetskih festivala – kazao je Damir Halilić Hal.

Podrška samom projektu došla je i iz Varaždinske županije te Grada Varaždina. Svoje zadovoljstvo festivalom iskazao je sam župan Predrag Štromar.

– Pripremamo ovaj projekt od 2013. Puno je inicijatora, a sad i organizatora. Odlučili smo kako ćemo pokrenuti ovaj festival već ove godine. Puno je zainteresiranih, i izvođača, i predavača, i onih koji će učiti. Puno zainteresiranih natjeralo nas je da ovaj festival krene već ove godine. Ovo nije festival samo za Varaždince i Varaždinsku županiju, sigurno će doći velik broj onih koji nisu iz našeg kraja. Cilj je odraditi izniman posao već prve godine, kako bi druge godine sve bilo lakše, a i kako bi na taj način digli kvalitetu festivala na jednu višu razinu. Ovo će biti prekrasan događaj i za grad i za županiju – kazao je Predrag Štromar.

Oduševeljenje novim festivalom nije sakrivao ni gradonačelnik Goran Habuš.

– Nakon Špancirfesta kreće Trash film festival, nakon Trasha Barokne večeri, a nakon Baroknih započinje novi festival koji smo objeručke prihvatili na prijedlog Turističke zajednice Varaždinske županije. Grad Varaždin osigurao je 40 tisuća kuna. Svjesni smo i stalno ponavljamo da se kontinentalni turizam mora bazirati na događanjima i mislim da smo na odličnom putu da jesen prije Adventa popunimo ovakvim kvalitetnim projektima. Grad glazbe, grad kreativnosti, mladi ljudi i inovacije, upravo će na tome biti naglasak za vrijeme trajanja Festivala letećih gitara. Nadam se da će ovaj festival postati tradicionalan i da će se pozicionirati na svjetskoj karti festivala – rekao je Goran Habuš.

U linku ispod teksta možete pročitati detaljan program Festivala letećih gitara.

> Festival letećih gitara – detaljan program

Osim Festivala letećih gitara, Varaždinci će moći uživati i u Letu slavnih, a taj će projekt biti predstavljen kroz nekih desetak dana.

Pokrovitelji Festivala letećih gitara su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, dok su nositelji projekta Varaždinska županija i Grad Varaždin. Glavni organizator je Turistička zajednica Varaždinske županije, dok je izvršni organizator Udruga ‘Muzički vremeplov’.

Autori koncepcije festivala su Milan Sivački, Damir Halilić Hal i Miroslav Ambruš-Kiš.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije