Baka Jula: ‘Poteple se v noči, a ne po dnevo’

Vozeći se u nedjelju biciklom s ribičkog jezera u Maloj Subotici, prelazim prugu i dolazim u Jurčevec (dio Male Subotice). Vidim usred Jurčevca sliku koja me veoma iznenadila jer prije par sati toga nije bilo.

Ima li što ljepše od ljubavi dvoje mladih koje žele ozakoniti svoju vezu? Naime, upravo se događalo ‘potepanje’ ili modernim rječnikom rečeno: Dati svima na znanje da će se uskoro oženiti dvoje mladih!

Idemo redom: Buduća svadba trebala bi se održati iduće godine, ali po (narodnim običajima) treba dati svima do znanja kada su ‘snoboki’ – to jest dogovor roditelja kada i gdje će se svadba održati. Budući mladenci su Marino Paler (24) iz Jurčevca i Kristina Švoger (19) iz mjesta Rivalno – okolica Ludbrega.

Pred matičara bi trebali stati tek iduće godine. Ali tako to ide – kako bi se roditelji stigli pripremiti i dogovoriti sve ono što je potrebno za svadbu.

Pitali smo baku Julijanu Sabol neka kaže što ona misli o svemu tome. ‘Bilo je potepanja da bi se obznanilo tko se ženi ili udaje. Ovi današnji mladi sve to čine potpuno drugačije iako im se sviđaju ti običaji ‘potepanja’. Tak to nije bilo negda.’ – veli baka Julijana Sabol (Marinova baka).

Susjedi kažu – nova moda. Uostalom, zašto bi se trebalo potepati noću? Marino je inače i strastveni motorista i prijatelj mu je za dušu ‘palio gume’, a bez motora vjerojatno neće proći ni svadba.

Buduća mladenka bila je veoma sretna i veli da se njoj isto tako sviđaju ti ‘sobočki običaji’ jer toga kod njih u Podravini nema.

U Maloj Subotici je već puno toga viđeno, a ovo potepanje je bilo usred bijeloga dana (inače se to radi noću). Bilo je zanimljivo gledati vozače automobila koji su prolazili misleći – muž i žena se svađaju i bacaju namještaj, stvari i odjeću na ulicu, međutim, to je samo dio folklora i narodnih običaja kakvi su u Maloj Subotici već više od 200 godina ako ne i više.

Budućim mladencima poželimo sreću i neka stanu pred matičara i ozakone svoju dugogodišnju ljubav i vezu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije