Zbor ‘Josip Štolcer Slavenski’ među najboljima u Hrvatskoj

Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, ove godine organizira 49. Susret hrvatskih pjevačkih zborova. Riječ je o zborskom festivalu s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove s više od 500 pjevača.

Susret će i ove godine biti održan u Istri, i to po prvi puta u Gradu Rovinju od 8. do 9. listopada pod pokroviteljstvom Istarske županije i materijalnu potporu Ministarstva kulture RH. U organizaciji Susreta ove godine sudjeluju Maistra d.d. i Hrvatsko društvo skladatelja, dok su supokrovitelji Grad Rovinj i Turistička zajednica Grada Rovinja. Susret će i ove godine medijski popratiti Hrvatski radio.

Ova razglednica hrvatskog zborskog amaterizma zamišljena je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja koju Hrvatski sabor kulture kontinuirano održava od 1968. godine sa ciljem okupljanja i poticanja amatera i njihovog sustavnog razvoja. Zborovi sudionici 49. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova svoj su nastup morali izboriti pobjedom na županijskim natjecanjima tijekom godine, što ovaj festival čini jedinstvenim.

U izboru najboljih zborova za Susret sudjelovali su stručni selektori i dirigenti Krešimir Batinić, Tomislav Fačini, Robert Homen, Zlatan Sindičić, Igor Vlajnić i Luka Vukšić. Dvodnevni program 49. Susreta odvija se kroz natjecateljski i revijalni dio koji će za sve posjetitelje biti besplatan.

Natjecateljski dio, koji se odvija pred stručnim povjerenstvom, bit će održan u koncertnoj dvorani Adris u subotu 8. listopada od 17 h. U nedjelju 9. listopada, u okviru revijalnog dijela Susreta, zborovi će se u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj od 11 sati predstaviti publici u opuštenijoj atmosferi sa skladbama jazz, pop, folklornog i dr. izričaja, a kulminirat će zajedničkim pjevanjem svih 500 sudionika pod ravnanjem maestra Roberta Homena.

Na Susretu će se predstaviti 11 zborova iz 10 hrvatskih županija: KUD “Rudolf Rajter”, Ivanec, Djevojački zbor PHPD-a “Zora”, Karlovac, HPD “Kalnik”, Križevci, Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto”, Zagreb, Djevojački zbor “Cantus ante omnia”, Zagreb, Mješoviti pjevački zbor KUEU-e “Kaj”, Zlatar Bistrica, Mješoviti zbor KUD-a “Graničar”, Garešnica, Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Ban Josip Jelačić”, Zaprešić, Ženski zbor KUD-a “Učka”, Matulji, HPD “Slavulj”, Petrinja i Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski”, Čakovec.

Na Susretu će gostovati domaći zborovi Zbor KUD-a “Marco Garbin” Zajednice Talijana “Pino Budicin” i Komorni zbor “Rubino” iz Rovinja, dok iz Slovenije dolazi višestruko nagrađivan Akademski pjevački zbor Maribor čiji je nastup rezultat uspješne suradnje Hrvatskog sabora kulture s Javnim skladom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Rovinjska publika će tijekom subote i nedjelje imati prigodu čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Posebno mjesto na Susretu posvećeno je hrvatskom stvaralaštvu stoga će Hrvatsko društvo skladatelja, prema odluci žirija u sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Robert Homen, jednom od sudionika Susreta dodijeliti Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Tri najuspješnija zbora osvojit će prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture. O dobitniku posebne Nagrade za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa odlučit će komisija sastavljena od predstavnika zborova natjecatelja. Više informacija o Susretu pronađite klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije