U nedjelju ‘Mamičina škrija’ u Društvenom domu u Gornjem Kraljevcu

Sedma po redu kulturna manifestacija ‘Mamičina škrija’ u organizaciji KUU ‘Društvo žena Gornji Kraljevec’, održat će se u Društvenom domu Gornji Kraljevec u nedjelju, 23. listopada s početkom u 16 sati.

U kulturno umjetničkom programu, uz domaćine, nastupit će i gosti KUD-a ‘Sloga’ iz Miklouša. Cilj manifestacije je očuvanje i promicanje najvrednijeg – kulturne ostavštine naših starih.

– Na nama je da ne dozvolimo da naša kultura, naši običaji iščeznu zbog modernih tehnologija i modernog načina života. Prenoseći ljubav i znanje na mlađe generacije osiguravamo barem djelom opstanak kulture, običaja i svega onoga što Međimurje čini Međimurjem, krajem bogate i maštovite kulturne baštine, prelijepih ravnica i bregova te nadaleko poznate gastronomije, jer kako se kaže, “saka kita vehne ko korena nema” tako ne smijemo dopustiti da bi ta kita ostala bez korena – poručuju iz udruge.

Manifestacija se ciljano održava u jesen, jer je jesen najposebnije i za mnoge najljepše godišnje doba. Doba godine kada na naplatu dolazi sav uloženi trud i muka, vrijeme kada nas zemlja dariva plodovima. Prigodno je stoga svake godine zahvaliti Stvoritelju na obilju kojim nas blagoslivlja.

Veoma je važno sjetiti se s kojom su mukom, ali i žarom i ljubavlju, naši stari obrađivali zemlju… upravo zbog količine uloženog truda puno su više cijenili plodove zemlje.

– U želji da se svi zajedno prisjetimo Njegove dobrote u šatoru ispred Društvenog doma u Gornjem Kraljevcu bit će postavljeni stolovi sa raznim delicijama našega kraja, tako će i svoje proizvode prezentirati i mnoga Obiteljska poljoprivredna gospodarstva našega mjesta, te ćemo ujedno proslaviti i Dane zahvalnosti za plodove zemlje, jer nam je cilj na manifestaciji prikazati i neke od starinskih jela koje su pripremale naše mamice, a ta jela već polako odlaze u zaborav – kažu organizatori.

Na ovoj manifestaciji bit će predstavljena “pečena šulenka”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije