Zarazne bolesti u Međimurju: Od salmoneloze oboljelo 37 građana

Broj oboljelih od salmoneloze u Hrvatskoj posljednjih godina opada. Prema podacima Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2016., do prošlog tjedna, evidentirane su 1112 oboljele osobe, dok je, usporedbe radi, do prosinca 2014. godine oboljelo 1247, a lani 1485 osoba.

Ili, ako idemo još dalje, 2011. godine zabilježeno je čak 2399 oboljelih osoba. Salmoneloze su najčešće zabilježene epidemije koje se prenose hranom, a uz zdravstvene mogu imati i ekonomske posljedice. Slična je situacija i u Međimurskoj županiji.

Salmoneloze se javljaju sa gotovo dvostruko manjom pojavnošću (u prvih deset mjeseci 37 oboljelih) nego prošle godine (66 oboljelih) u istom razdoblju. U stručnom osvrtu o kretanju zaraznih bolesti Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Višnja Smilović, dr. med. spec. epidemiolog kaže da tuberkuloza u prvih deset mjeseci ove godine dalje pokazuje značajno nižu pojavnost što je rezultat rada svih zdravstvenih subjekata na provedbi ‘Nacionalnog programa suzbijanja tuberkuloze’.

Prijavljeno je svega 6 oboljelih od Tbc-a, dok je u prvih 10 mjeseci prošle godine bilo prijavljenih 12 oboljelih od Tbc-a. Unatrag nekoliko godina trend oboljevanja od tuberkuloze je u značajnom padu.

I nadalje je povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: u promatranom razdoblju imaju prijavljenu samo jednu bolest gonorrhoeje. Vodene kozice kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano, ali u prvih 10 mjeseci ove godine pokazuju veću učestalost nego prošle godine u istom razdoblju.

U promatranom razdoblju imaju prijavljena tri slučaja meningokoknog meningitisa što je isti broj u odnosu na razdoblje prošle godine i ove godine bez teških oblika bolesti i smrti. Isto tako zabilježena su samo 2 slučaja krpeljnog meningoencefalitisa, a u istom razdoblju prošle godine bilo je 7 oboljelih.

Od Lyme borrelioze je u prvih 10 mjeseci prijavljena 23 oboljela osoba, a u istom razdoblju prošle godine 20 oboljelih. Bilježi se manja učestalost pojave ušljivosti u promatranom razdoblju nego prošle godine kada je bilo nekoliko epidemija iste bolesti u nekoliko dječjih i školskih kolektiva. U prvih sedam mjeseci imaju prijavljene 4 smrti od zaraznih bolesti i to jednu smrt od gripe i tri smrti od upale pluća.

U navedenom razdoblju imali su zabilježenu jednu manju epidemiju ušljivosti u školskom kolektivu. Provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije