Mališani u vrtiću Maslačak učili o važnosti higijene ruku

Danas je u skupini Bubamare vrtića Maslačak bilo jako interesantno i edukativno. Mališani su na način prilagođen njihovoj dobi učili o prljavštini i pranju ruku s ciljem razvijanja važnosti higijene i zdravih navika.

Radionicu je održala profesorica biologije i kemije Dorotea Žvorc, majka djevojčice iz skupine te je na taj način podržala projekt koji se održava u vrtiću Maslačak pod nazivom ‘U partnerstvu s roditeljima’ s odgojiteljicama Dušankom Mihalić i Danijelom Vadljom.

Primarna svrha radionice je edukacija predškolske djece o važnosti higijene ruku i općenito zdravih navika, budući da je upravo higijena ruku najjednostavniji i najjeftniji način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nedovoljno čistim rukama.

– Roditelji nam pomažu u ostvarivanju zadaća i u edukaciji s djecom. Današnja tendencija je da djeca nauče o mikorobima i bakterijama koje ugrožavaju naše zdravlje, kako bi znala zbog čega peru ruke i stekla pozitivne i zdrave navike, rekla je odgojiteljica Danijela Vadlja.

Djeca su prvo saslušala što je to uopće prljavština, kako i gdje možemo zaprljati ruke, zašto ih moramo prati, kada se peru i što koristimo kod pranja. Slikom i riječima su se predškolci upoznali sa mikroorganizmima te naučili da se nalaze svuda oko nas ali su okom nevidljivi.

– Naučili smo da su virusu manji od bakterija i ako ih imamo se razbolimo, a najopasniji virus je hepatitis i nema lijeka za njega, rekao je Leon crtajući viruse i bakterije.

Nakon što su se djeca upoznala s teorijom vrijeme da bilo da kroz mikroskop vide svijet virusa i bakterija na praktičan i zanimljiv način. Mikroskopom su na preparatima gledali praogranizme i alge u kapljici vode, metilje i nogu od muhe.

Nakon toga sudjelovali su u izradi sapuna, gdje se tekući sapun pretvarao u krutinu uz pomoć želatine te se oblikovao u djeci primamljive oblike. Kasnije su na pripremljenim hranidbenim podlogama uzimali uzorke s kvaka, cipela, wc školjke kako bi za tjedan dana vidjeli kako su se razvile bakterije koje inače ne vide prostim okom.

Zadnja igra širenje mikroba je interaktivna igra u kojoj je nekoliko djece namazalo ruku tempera bojom, a ostala djeca su ih primala čistom rukom, te su na taj način vidjeli kako se brzo prenose bakterije i ostale prljavštine.

– Rezultat ove igre je da sva djeca imaju prljave ruke i da vide kako se mikroorganizmi šire među populacijom, a nakon toga smo demonstirali pravilno pranje ruku, dakle naučili su da se moraju detaljno oprati u toploj vodi s prisutnošću sapunice, rekla je prof. Dorotea Žvorc.

Kroz igru i zabavu djeci se ukazala važnost pranja ruku svakog pojedinca jer se prljavština vrlo lako prenosi s prljavih ruku na one čiste, a također im je sve to bilo prezentirano pomoći mikroskopa koji ih je uveo u okom nevidljivi mirko svijet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije