Vijesti / Društvo
Društvo
Predstavljen Master plan integriranog prijevoza putnika za sjeverne županije

Predstavljen Master plan integriranog prijevoza putnika za sjeverne županije

Samoj svečanosti su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, Varaždinske županije Predrag Štromar, te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, uz prisustvovoditelja projekta iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branko Mihalić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr. sc. Jelenu Zrinski Berger, te međimurskog koordinatora projekta Darka Radanovića, kolege koordinatora Vladimira Šadeka iz Koprivničko-križevačke županije, kao i Petre Matrak koordinatorice projekta Varaždinske županije, te predstavnika tvrtke Mobiliti Evolva Ivana Šimuneca, izrađivača Master plana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Suvremeni oblici prijevoza putnika i roba, često nazivani ITS (inteligentni transportni sustavi) čine dva oblika prijevoza, tzv. integrirani prijevoz putnika (IPP) i integrirani prijevoz tereta (IPT). Kako su navedene tri županije oduvijek bile vrlo dobro povezane gospodarski, kulturološki pa i sociološki, tako je i realizirana ovasuradnja oko zajedničkog razvoja regionalnog projekta uvođenja inteligentnih prometnih sustava (ITS).

Tu se u prvom redu misli na IPP zbog sve veće potrebe prijevoza putnika u dnevnim migracijama između gradova i naselja tih triju županija. Povezivanje županija na ovaj način otvara brojne mogućnosti, posebice s aspekta kako su sve županije pogranične koje osim redovnih takozvanih dnevnih migracija građana trebaju razmišljati i o turističkim potencijalima. Također, ovime se svakako radi korak prema tome da naše građane vratimo prema većem korištenju javnog prijevoza, a koristi toga su mnogobrojne.

Tri županije – jedan projekt!

Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program 'Program' 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85 %, dok preostali dio sufinanciraju tri županije – partneri na projektu.

'Ovo je važan projekt za sjever Hrvatske jer promišljamo budućnost svjesni ubrzanog gospodarskog razvoja i veće mobilnosti našeg stanovništva. Imamo projekte, ideje, inicijative, čak i želje, ali imamo i potrebu. Javna uprava je tu zbog građana ne zbog sebe same, mi moramo dati jedan novi veći i bolji standard našim građanima u povezivanju cestovnog, željezničkog prijevoza, o izgradnji stajališta, nižim cijenama prijevoznih karata, zaštiti okoliša.

Ovaj Master plan dat će pokazatelje gdje i u kojem smjeru moramo ići. Primjer izrade master plana očituje se u činjenici da je samo prošle godine kroz Međimursku županiju prošlo više od 9 milijuna putnika, a cestakoja povezuje Čakovec i Varaždin opterećena je dnevnim prometom od preko 16 000 vozila', istaknuo je u svom govoru župan Posavec koji se ujedno i zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj i korektnoj suradnji te poručio da se u Novoj 2017. godini nastavlja s još većim intenzitetom.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.199.537,50 kuna koji će kao takav omogućiti bolju mobilnost u regiji koja je već sada gospodarski naprednija, ali i koja ulaže značajna sredstva u razvoj sustava obrazovanja te želi biti prostor u kojem mjesto stanovanja nije ograničavajući čimbenik u poslovanju, intelektualnom razvoju, kao ni u karijeri ili u privatnom životu.

'Znamo da je ovdje javni prijevoz izuzetno skup, cijene karata su visoke, što onemogućava poduzetnicima da razviju svoje potencijale i smanje troškove poslovanja, a i sami građani imaju velike troškove da dođu od točke A do točke B. Sjever Hrvatske je manje konkurentan nego neki drugi krajevi, moramo poboljšati nastalu situaciju što se konkurentnosti tiče. Ali ovdje nije samo o tome riječ već ističem ono najvažnije, sigurnost naših sugrađana.

Masterplan nam je temelj za izgradnju dodatnih cesta, poboljšanje sigurnosti na cestama, za kolodvore, sigurnija stajališta, kvalitetniji i brži javni prijevoz, koji će biti bolje povezan željeznicom i autobusom, s više linija. Putnici će trošiti manje svojeg vremena na prijevoz, ali vjerujem da će se i broj osobnih i teretnih vozila smanjiti. Siguran sam da smo dobili dokument koji će biti kvalitetno realiziran i na korist svim našim građanima', spomenuo je u svom obraćanju Štromar.

Ciljevi projekta izrade Master plana

Kako je u svom izlaganju istaknuo Ivan Šimunec jedan od ciljeva Master plana je javni prijevoz u kojem bi sva vozila bila objedinjena u zajednički, učinkoviti i sigurni prometni sustav, u kojem bi se uvele zajedničke tarife i jedinstvene (zajedničke) vozne karate. Svakako tu je i povezivanje javnog prijevoza s najjednostavnijim oblicima mobilnosti kao što su vožnja biciklom, ali i pješačenje što čini stup ekološke, energetske i infrastrukturne prednosti, čemu ovi prostori i teže.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!