Priča o Pongu: Okovi, lanci i božićno čudo koje se nije dogodilo

Ovo je priča o Bongu, dalmatineru koji je ostavljen da se smrzne i umre sam. Dalmatineru, koji je očito nekad bio slatko malo točkasto stvorenjce koje je vjerojatno neko dijete dobilo na poklon u vrijeme prikazivanja filmova 101 dalmatiner. A onda je slatko malo točkasto stvorenjce počelo rasti i više nije bilo slatko…

– Bilo je popodne prije Badnjaka. Poziv stiže iz Gornjeg Kuršanca. Pas ne može ustati, silno drhti, neće jesti i ne izgleda dobro. Odmah smo reagirali i pas je prevezen u naše Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec – kažu u Skloništu.

Temperatura se nije mogla izmjeriti, bio je u stanju velike hipotermije, potpuno zapušten, s noktima koje valjda nikad nitko nije rezao, dekubitusima po nogama, mršav do kostiju.

– Od iscrpljenosti i pothlađenosti nije mogao stati na noge. Drhtao je čitavim tijelom. Opcija je bila eutanazija, no odlučili smo pokušati nadajući se božićnom čudu – kažu volonteri.

Silno su mu željeli pružiti barem malo topline i nježnosti prije nego ode s ovog svijeta. Reagirao bi na svaki dodir i mogli su satima sjediti kraj njega milujući njegovo onemoćalo tijelo. Čim bi se odmakli, krenuo je lajati, želeći još.

– Prošao je prvi dan, temperatura se podigla toliko da smo je mogli izmjeriti, sljedeći dan još malo, a na sam Božić popio je samostalno par gutljaja vode. Stao je na klimave stare noge. Svi smo ga bodrili, molili za njega. Pa, Božić je, čuda se događaju, zar ne? – pitali su se.

Njegovo zapušteno, prljavo tijelo, puno ožiljaka i rana te kožni remen s okovima koji je imao oko vrata govorilo je o teškom životu kojeg je živio. Lanac i vjerojatno neka trošna kućica bilo je sve što je Pongo imao. Bio je kastriran, što je još jedna zanimljivost, ali ne i čipiran. Tako da ne čovjeka koji je dopustio da dođe u to stanje vjerojatno nikada neće pronaći. A onda je izbačen na cestu, da se smrzne i umre negdje sam.

– Dan nakon Štefanja, probudio se nakon nemirne noći u kojoj smo dežurali kraj njega da ne bude sam jer mu je silno godila nečija prisutnost. Temperatura je bila normalna i umjesto hrane na špricu, poželio je pojesti svoj jutarnji obrok sam. Nismo mu dali mnogo, ali jeo je s apetitom. Dvije minute poslije umro je na našim rukama. Napaćeno srce nije izdržalo – pričaju tužnu priču.

Silno ih je potresla Pongova smrt kao što ih uvijek potrese smrt svih nedužnih živih bića, bilo ljudskih ili životinjskih. Pa pokušavaju u njoj pronaći neku svrhu, neko opravdanje, neku poruku.

A nalaze samo molbu – nemojte udomljavati životinje ako je sve što im možete pružiti život na lancu. Zamislite sebe da vas netko veže na lanac i ostavi tako čitav život. Svatko od nas ima temeljno pravo na život i slobodu, a okovi i lanci to sigurno nisu.

– Ako imate životinju na lancu, pustite je. Ako i ode, neka ode. Barem će doživjeti neku slobodu umjesto vječne tamnice i silne patnje. Oni su svjesna i osjećajna bića koja nam daju bezgranično mnogo ljubavi i predanosti – poručuju Prijatelji.

Za Ponga je bilo prekasno, za mnoge koji su još vezani okovima možda nije. Neka Nova godina bude godina slobode za sve njih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije