Vanja Ovčar – od radijskog voditelja do ambicioznog poduzetnika

Vanja Ovčar (24) iz Čakovca je magistar politologije koji je sve do nedavno radio u odnosima s javnošću Međimurske županije. Nova godina za njega je uistinu označila novi početak jer je nakon mnogih poslovnih angažmana i višegodišnjeg djelovanja u turizmu, medijima i odnosima s javnošću odlučio krenuti u poduzetničke vode.

Takvo što ne čudi uzme li se u obzir njegova samoinicijativnost i ambicioznost koju je oduvijek pokazivao, ali i trud koji je spreman uložiti u svoje ideje. Kako se čini, na pomolu je novi proizvod koji će dostojno predstavljati ono najbolje iz Međimurja.

Vanja nije ni zamišljao da će se pronaći u poduzetništvu, prvenstveno zato što su ga najviše zanimali politika i mediji. Zbog toga ne čudi što je nakon završetka školovanja u Gimnaziji Josipa Slavenskog odlučio upisati studij politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

– Politika je oduvijek bila jedna od glavnih tema svakodnevnih razgovora i rasprava u našoj obitelji, pa mislim da je to bio prirodan put i logičan izbor. Jedno sam vrijeme obnašao i dužnost predsjednika Savjeta mladih Grada Čakovca, gdje sam po prvi put došao u neposredan doticaj s načinom funkcioniranja lokalne samouprave, odnosa s medijima, pripremanja i vođenja projekata te mogućnosti da napravim neku, čak i najmanju promjenu. Mislim da je to sve dosta utjecalo na moju kasniju odluku i dodatno produbilo moj interes za politiku – započinje Vanja svoju priču.

Ljubav prema radiju brzo je prerasla u ozbiljnu poslovnu priču

Za vrijeme studija pokazalo se da je odabrao ono što mu je zaista odgovaralo, a osim što je fakultet uspio završiti u najkraćem mogućem roku, jednako je ponosan na činjenicu što je gotovo cijelo to vrijeme studirao uz rad. Tako mu je, osim uobičajenih studentskih poslova, najviše značilo iskustvo stečeno na Otvorenom radiju i u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Radijem je okružen još od malih nogu, što i ne čudi s obzirom da je njegov otac Miljenko dugi niz godina bio poznata radijska ličnost. To je uvelike utjecalo na Vanju da i on krene istim putem, a vrlo je brzo ta strast prerasla u ozbiljnu priču kada je dobio ponudu da vodi večernji program na Otvorenom radiju.

Tako je Vanja dio svojih studentskih dana proveo uz, kako sam kaže, sjajnu ekipu koja mu je postala druga obitelj, ali je upravo ovdje s vremenom shvatio da se u budućnosti ipak ne vidi za radijskim pultom. Ipak, još i danas pamti trenutak kada je prvi put sjeo za mikrofon.

– Bilo je to na Radiju 1 kad sam imao samo osam godina. Petkom navečer slušao se Top 40, emisija najboljih domaćih pjesama, koju je tada vodio današnji župan Matija Posavec uz kojeg sam tako počeo učiti tajne zanata radijskog voditelja.

Sve je počelo kroz igru na način da sam ja prikupljao telefonske glasove slušatelja, a onda je on predložio da ja najavim prva tri mjesta, što je bilo jako uzbudljivo. Desetak godina kasnije našao sam se ispred mikrofona jednog od najslušanijih radija u Hrvatskoj, pa mogu reći da je prethodno iskustvo na Radiju 1 bilo iznimno vrijedno – prisjeća se Vanja.

Iskustvo PR-a Međimurske županije poučilo ga je radnim navikama presudnima za uspjeh

Nije mogao ni slutiti da će petnaestak godina kasnije ponovno blisko surađivati sa županom, ovaj put ipak u nešto drugačijim ulogama. Naime, vrlo brzo nakon stjecanja diplome, Vanja je počeo raditi u odnosima s javnošću Međimurske županije.

– Već sam tijekom studija bio dosta angažiran oko vođenja pojedinih programa i događanja kojima je Županija bila organizator, a s obzirom na profesionalni interes za politiku i medije, te uz malo dobre volje i sreće, postao sam dio sjajnog tima u Uredu župana gdje sam zaista mnogo naučio – govori nam Vanja.

Njegovi radni dani tamo su započinjali sastancima na kojima su se dogovarale dnevne obaveze, nakon čega bi uslijedila, kako kaže Vanja, prava akcija koja je često značila da radno vrijeme ne postoji, već je sve bilo podređeno tome da se napravi ono što je planirano. Takav princip rada nebrojeno se puta pokazao dobitnom kombinacijom pa ga Vanja danas nastoji primijeniti u svom novom zanatu.

Započeo je s proizvodnjom ulja sjemenki grožđa, a u pripremi su već i drugi projekti

Nakon dugogodišnjeg rada u medijima, turizmu i odnosima s javnošću, Vanja je odlučio iskoristiti svo stečeno znanje, te je s partnerima, ocem Miljenkom i Rudijem Lesingerom, pokrenuo proizvodnju ulja sjemenki grožđa, prvenstveno namijenjenog u kozmetičke svrhe.

– Nazvali smo ga “Vitis”, prema latinskom nazivu za vinovu lozu, a njegove su koristi i blagodati višestruke. S obzirom da se dobiva od koštica grožđa, vjerujem da savršeno predstavlja cijeli ovaj kraj, te nam je cilj upravo u Međimurju postaviti najveću proizvodnju ovog ulja u Hrvatskoj. Naravno, namjeravamo proizvesti i brojne druge proizvode koji se mogu dobiti od sirovine koju daju naši vinogradi – objašnjava nam Vanja.

Svjestan toga da uspjeh poduzetnika uvelike ovisi o njemu samom, Vanja je trenutno u potpunosti predan novoj poslovnoj ideji koja će, vjerujemo, postati jedan od reprezentativnih proizvoda našeg kraja.

– Svu energiju i vrijeme ulažem u razvoj vlastitog poslovanja i stvaranja dodatne vrijednosti, a jedna od najvećih prednosti je da sada sam kreiram svoj raspored. Mislim da čovjek nikad ne prestaje učiti, već da svaki dan ima priliku napraviti nešto novo i drugačije. To pravilo posebno vrijedi u poduzetništvu jer si sam zaslužan za svaki uspjeh ili neuspjeh. Jest da je takav put puno teži, ali je zato i najuzbudljiviji – iskren je Vanja.

Na tom putu mu ne nedostaje motivacije, a svim drugim mladim ljudima koji su još uvijek na putu pronalaska svoje idealne karijere savjetuje da svakodnevno budu sami sebi najveća konkurencija.

– Previše se puta opterećujemo mišljenjima drugih ili se bojimo neuspjeha, zbog čega često propadaju i neke odlične ideje. Pogreške su sastavni dio posla i života, ali jedino na taj način možemo najbolje i najbrže naučiti – usredotočiti se na sebe same. Smatram da kada čovjek može zamisliti svoj uspjeh i u sebi pronaći ono što ga pokreće, nema te sile koja ga može zaustaviti da to i ostvari. Upornost, volja i odlučnost po meni su tri najvažnija sastojka za postizanje bilo kojeg cilja u životu. Naravno, sreće uvijek treba imati, ali je treba i prizvati – savjetuje Vanja.

Za razvoj svoje tvrtke ima velike planove te uživa u svakom dijelu tog procesa, a već priprema i nove projekte.

– S nekolicinom drugih partnera aktivno pripremam još dva projekta koja bi u skorije vrijeme trebala ugledati svjetlo dana, čemu se jednako veselim jer će zasigurno i Međimurju dati jednu novu vrijednost. Naravno, planiram nastaviti i s vođenjem programa, koje iz hobija i ljubavi postaje još jedna ozbiljna poslovna priča. Ideja ima, volje i energije ne nedostaje i siguran sam da uspjeh neće izostati – zaključuje Vanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije