FOTO Lidiji Bajuk plaketa MDS-a za očuvanje međimurske baštine

U petak, 20. siječnja u zgradi Scheier u Čakovcu održana je svečanost na kojoj je Lidiji Bajuk dodijeljena Plaketa MDS-a za očuvanje međimurske baštine.

Plaketa MDS-a ustanovljena je još pri osnutku MDS-a 2005. godine s ciljem da se istaknu pojedinci i udruge koji su svojim djelovanjem pridonijele očuvanju prebogate međimurske kulturne tradicijske baštine, a sve u cilju očuvanja međimurskog identiteta.

Dosadašnji zaslužnici ove plakete bili su: Elizabeta Toplek – Teta Liza iz Donje Dubrave, Stjepan Taradi – Utek iz Belice, Franjo Preložnjak iz Nedelišća i Stjepan Grabrović iz Čakovca, kao pojedinci i KUD-ovi iz Svete Marije, Zasadbrega, Preloga, Kotoribe i Nedelišća.

Zaslužnicom ove plakete postala je i Lidija Bajuk koja je svojim glazbenim i književnim djelovanjem i stvaralaštvom, kao i znanstvenim radom pridonijela očuvanju međimurske tradicijske baštine.

Odluku o dodjeli plakete obrazložio je predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

– Stvaralaštvo Lidije Bajuk gotovo je u potpunosti okrenuto Međimurju, npr. na njezinih šest etno audio-albuma većina pjesama koje izvodi su međimurske tradicionalne i one su tako, a i fascinantnim izvođenjem pjesama na brojnim nastupima same Lidije Bajuk, našle svoj put ne samo do slušatelja u Međimurju i Hrvatskoj već, i širom svijeta, rekao je Pavlic.

Dodao je kako je ovo prilika i da se promovira njezin stručni i znanstveni rad, koji je, na žalost, manje poznat međimurskoj javnosti, a najvažniji njezini radovi okrenuti su Međimurju. Tu se posebno ističe djelo Matapur: hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja.

Kao komentar, citirao je dio recenzije Tvrtka Zebeca, objavljen u časopisu Matice Hrvatske, Kolo 2013. godine: ‘Jedinstven je pothvat bilo osmisliti, okupiti i ostvariti ovo višeznačno izdanje – zvukolik i slikopis brojnih prijatelja i suradnika sa stručnim tekstom, pitkim i jednostavnim, popularno pisanim, s popisom korištene literature, brojnim fotografijama te sa stihovima pjesama čije su izvedbe snimljene na plavom i zelenom nosaču zvuka. To je i svojevrsni pothvat ljubavi prema čovjeku i prirodi autoričina rodnog kraja, Međimurja’.

– Ova zadnja rečenica cijenjenog recenzenta zapravo najbolje opisuje cjelokupno dosadašnje stvaralaštvo Lidije Bajuk i najbolje je obrazloženje našoj odluci o dodjeli plakete MDS-a za očuvanje međimurske baštine Lidiji Bajuk, završio je Pavlic.

Ovaj kulturni događaj svojim su nastupom uveličali članovi KUU Zasadbreg.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije