NOĆ MUZEJA Muzej Međimurja u znaku dr. Vinka Žganca

>> Noć muzeja – Muzej Međimurja u znaku dr. Vinka Žganca (Petak, 27.01.2017.)

Prepuni Muzej Međimurja Čakovec željno je iščekivao početak 12. Noći muzeja koja se održava u cijeloj Hrvatskoj kao kulturna manifestacija u kojoj posjetitelji besplatno mogu razgledati povijesnu baštinu, arhive likovne i glazbene umjetnosti te raznolike izložbe.

Ove godine tema je posvećena glazbi i glazbenim velikanima te njihovom utjecaju na društvo. Sukladno tome, djelatnicima Muzeja Međimurja Čakovec nije bilo teško prepoznati najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja dr. Vinka Žganca.

– Dr. Vinko Žganec je kroz svoju dugogodišnju karijeru popisao preko dvadeset i pet tisuća pjesama, kako iz Međimurja tako i iz cijele Hrvatske. Naši partneri, općina Vratišinec, rodno mjesto dr. Vinka Žganca, već godinama odgajaju sjećanja na svog sumještanina pa će se tako i danas predstaviti sa svojim kulturno-scenskim programom, rekla je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja.

Program je otvorila pjesma i recitacija učenika OŠ dr. Vinko Žganec Vratišinec, zatim su nastupili KUD ‘Dr. Vinko Žganec Vratišinec’, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca te Društvo žena Gornji Kraljevec koje su uz prekrasnu međimursku popevku bile zaslužne i za obilje pravih međimurskih tradicionalnih slastica.

– Oko 360 tisuća ljudi u Hrvatskoj posjećuje Noć muzeja, večeras 110 muzeja i kulturnih ustanova u gradovima i općinama obilježavaju ovu manifestaciju pa tako i mi, na jedan lijepi i osobiti način u jednom prekrasnom prostoru Muzeja Međimurja, atrija Starog grada, palače Zrinskih u najvrijednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj, rekao je župan Matija Posavec.

U suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u izložbenom salonu Muzeja otvorena je izložba o dr. Vinku Žgancu, a u Muzejskom informativnom centru održano je stručno predavanje znanstvene suradnice na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, dr. sc. Irene Miholić.

Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima uručena je sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održala je kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorio je u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom.

Uz cjelokupni bogati kulturni program, župan Matija Posavec najavio je i dugoočekivanu obnovu Muzeja Međimurja Čakovec koja se danas sklopila u suradnji s Ministarstvom kulture.

– Za mjesec i pol dana potpisujemo ugovor i počinjemo s potpunom rekonstrukcijom ovog prostora. Ovo je 45 milijuna kuna vrijedan projekt i kad dođete na sljedeću Noć muzeja vidjet ćete vidikovac, obnovu zvonika, multimedijalne centre, terasu – jedan potpuno drugačiji prostor. Mislim da Čakovec, Međimurje i Zrinski to zaslužuju, rekao je za kraj župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije