PARKING KAZNA iz Čakovca nakon 6 godina stigla iz Belgije u Njemačku

U našu redakcija javila se ogorčena čitateljica iz Njemačke (podaci poznati uredništvu). Naime, kako tvrdi, nakon više godina dobila je kaznu da mora platiti 59,01 euro za parkiranje u čakovečkoj Ulici Valenta Morandinija i to za travanj 2011. godine.

>>> ČAKOM Građani dobivaju opomene – upisivali krive vezane brojeve?

Kaže kako nakon toliko godina nije jedina dobila takvu kaznu. Iznenađena je i što je pošta stigla iz Belgije, a novac mora uplatiti u Englesku.

‘Tužno je što se događa u našem Međimurju. Tužno je da ČAKOM nakon više godina šalje kazne koje nisu u kunama nego u eurima i odmah šest puta veće. Žalosno je da nije stigla ni jedna opomena, a nisu nam ni ostavili kaznu na staklu niti nam poslali fotografiju automobila. Ljuta sam i ogorčena na takav postupak.

Ja ne bježim da moram platiti kaznu, ali ovo je apsurd. Zamislite, pošta nije stigla iz Hrvatske, već iz Belgije, a novac moram uplatiti u London. Pitam se gdje živimo? Što bi se dogodilo da nakon toliko godina stigne kazna a osoba više nije živa? Koga bi onda potraživali? Pa kakvi su to zakoni? Sramota za lijepu našu. Ja sam ponosna Hrvatica, ali se s razlogom nakon ovoga pitam – na što da budem ponosna?’ – napisala je.

Da nam pojasni o čemu se ovdje radi upitali smo dirketoricu GKP ČAKOM Snježanu Tkalčec Avirović.

‘GKP ČAKOM d.o.o. je opunomoćio odvjetničko društvo Par i Gradec iz Zagreba, kao i Euro Parking Collection plc sa sjedištem u Londonu, radi naplate dnevnih parkirališnih karata, koje su izdane za vozila sa inozemnim registarskim oznakama, pa tako i njemačkim. Naime, obzirom da na godišnjem nivou bude izdano puno dnevnih parkirališnih karata za vozila inozemnih registrarskih oznaka, a za koje GKP ČAKOM d.o.o. nije sam mogao doći do podataka o vlasnicima vozila, za taj je posao opunomoćio odvjetničko društvo i u tome nije ništa protuzakonito.

GKP ČAKOM d.o.o. je tek krajem 2016.g. spoznao mogućnost naplate dnevnih parkirališnih karata izdanih za vozila njemačkih registarskih oznaka, te je ovo prvi put da se obraća s opomenama i pozivima na plaćanje duga vlasnicima vozila inozemnih registarskih vozila iz Njemačke. To je iz razloga, kao što je već gore spomenuto, jer prije nije imao podatke o vlasnicima vozila.

Vezano za nezadovoljstvo Vaše čitateljice glede iznosa koji je dužna platiti, pojašnjavamo da je ugovorni odnos GKP ČAKOM d.o.o. i odvjetničkog društva dogovoren tako da GKP ČAKOM d.o.o. u slučaju uspješne naplate dnevne parkirne karte dobiva iznos stvarnog troška izdane dnevne parkirne karte, dok razliku do iznosa koji su dužni vlasnici vozila inozemnim registarskih oznaka iz Njemačke platiti, predstavlja iznos za troškove angažiranog odvjetničkog društva i Euro Parking Collection plc za njihov rad.

GKP ČAKOM d.o.o. posjeduje dokaze o ispostavi dnevnih parkirnih karata u svojim poslovnim evidencijama i Vaša čitateljica nam se glede istih slobodna izravno obratiti. Vaša čitateljica je dana kada je ispostavljena dnevna parkirna karta za nepropisno parkiranje u ulici Valenta Morandinija, zasigurno istu zatekla istaknutu ispod vjetrobranskog stakla svog vozila. Uz istaknutu dnevnu parkirnu kartu zatekla je i uvijek sadržane upute o roku i načinu mogućeg plaćanja. Da je čitateljica tada postupala prema uputama, trebala bi platiti samo trošak dnevne parkirne karte od 60,00 kn.

Primamo na znanje ogorčenje Vaše čitateljice, no GKP ČAKOM d.o.o. smatra da većina vlasnika vozila stranih registarskih oznaka je uvelike sama doprinjela ogorčenju koje sada osjećaju i to ignoriranjem izdanih im dnevnim parkirnih karta i oslanjanjem na pretpostavku da nećemo uspjeti doći do njihovih podataka obzirom na potrebu međudržavnog djelovanja koje naravno iziskuje pojačani angažman i protek dužeg vremenskog razdoblja.

Republika Hrvatska je uređena država u kojoj treba poštovati pravila i propise (pa i one glede naplate parkiranja) jednako kao i u Njemačkoj, odnosno u svim drugim državama svijeta.’ – stoji u odgovoru direktorice ČAKOM-a.

Osim čitateljice s početka teksta, kontaktirao nas je još jedan čitatelj (podaci poznati redakciji) s njemačkom adresom kojeg je zadesila ista sudbina.

U nastavku je kazna koju je on dobio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije