KONCERT ZA PAMĆENJE Tamburaši iz Male Subotice oduševili publiku

Tamburaši KUU ‘Zvon’ župne zajednice Mala Subotica održali još jedan koncert u nizu, koncert za pamćenje, ali i za lijepo provesti nedjeljno popodne. Koncert je održan u Domu kulture u Maloj Subotici.

Voditelj programa je bio Željko Sokač koji je u uvodnom dijelu pozdravio predsjednicu općinskog vijeća Danicu Glad i župnika Đuru Vukalovića – predsjednika KUU “Zvon”. Spomenuo je i sve voditelje koji su vodili tamburaše i naučili ih sve ono što znaju. Prvi voditelj je bio Marijan Martinjak, pa zatim Andrija Ribić i sadašnji Valentino Škvorc.

U programu su nastupili: tamburaški sastav “Zvončice” KUU “Zvon”, najmlađi sastav tamburaša i gosti KUD Belica sa svojim tamburašima. Pjevači Tino Jelenić, Dajana Škvorc i Danijel Škvorc otpjevali su nekoliko pjesama uz pratnju tamburaškog sastava.

Tamburaški sastav KUU “Zvon” sastavljen je od mladih, ali vrsnih svirača, od osnovne škole do fakulteta, koji su to postali svojim radom, trudom i vježbanjem. Uz svoje školske i druge obveze, gotovo svakodnevno izdvajaju svoje slobodno vrijeme kada su ostali mladi njihove dobi, na žalost, izloženi svakakvim porocima. “Zvonovci” su ponosni čuvari tradicije svoje Male Subotice, Međimurja i cijele Lijepe naše.

Tamburaška skupina KUU “Zvon” počela je djelovati i prije osnutka udruge. U svibnju 1995. godine okupila se grupa svirača koja je počela vježbati pod stručnim vodstvom Marijana Martinjaka. Osnivanjem udruge “Zvon” 13. prosinca 1996. tamburaški sastav je postao jedan od pokretača njegovanja tambure u župi i općini.

Krajem 2000. godine došlo je do kompletne smjene generacija. U siječnju 2001. Andrija Ribić preuzima vođenje tamburaške sekcije i okuplja mladu ekipu svirača od kojih je većina aktivnih svirača i danas. Tijekom godina zaredali su se brojni nastupi u župi i općini kao i diljem Hrvatske, ali i van domovine i to samostalno ili kao pratnja folkloru.

Nakon usavršavanja sviranja na zimskoj školi folklora u Cirkvenici i marljivim vježbanjem, tamburaši su dobili odličnu podlogu za veće sviračke zahvale i ulazak u koncertno područje tamburaške glazbe. Početkom 2010. dolazi do nove smijene voditelja pa tako voditeljsku palicu pruzima Valentino Škvorc.

Za KUD Belica nastupilo je 14 tamburaša pod vodstvom Danijela Požgaja. Odsvirali su nekoliko pjesama uz vokalnu izvedbu Karla Čeha. Kulturno-umjetničko društvo Belica djeluje od 1983. godine i aktivni je sudionik svih događaja. U veljači 2011. godine tamburaška skupina KUD-a Belica u sklopu godišnje skupštine promovirala je svoj novi nosač zvula pod nazivom “Glazbene skice”.

Mogu se pohvaliti dvjema zlatnima i jednom srebrnom plaketom “Tambura Paje Kolarića” koje su osvojili na Hrvatskom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku. Početkom travnja 2011. godine nastupali su u emisiji “Lijepom našom” u Štrigovi, a u lipnju iste godine na festivalu “Kre Mure i Drave” u Prelogu gdje su prema glasovima publike osvojili treće mjesto s pjesmom “Svaka duša drugu išče” u izvedbi solistice Božene Taradi. Tamburaški sastav se može ponositi brojnim nastupima diljem Lijepe naše, a i u inozemstvu, točnije u mađarskom Sumartonu na Danima vina, zlevanjke i tambure.

Kako u samom tamburaškom sastavu ima i onih koji sviraju i u Puhačkom orkestru općine Mala Subotica, uz pomoć voditelja Valentinija Škvorca spojili su i tamburašku i limenu glazbu u jedno. Predivno za slušanje svima onima koji su bili prisutni na koncertu za pamćenje. Bio je to melem za uši, oči… Bravo za tamburaše!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije