DAN ZDRAVOG OSMIJEHA Čakovčani se najljepše smiju

>> Dan zdravog osmijeha u Čakovcu (Subota, 25.3.2017.)

U subotu je u Čakovcu po dvanaesti put zaredom akcijom međimurskih stomatologa obilježen Dan zdravog osmijeha. Na inicijativu Hrvatskog stomatološkog društva u organizaciji mr. sc. Tanje Rosić, dr.med.dent, predsjednice Društva ‘Naša djeca’ Gordane Šoltić Siladi te uz podršku gradonačelnika Stjepana Kovača ukazalo se na važnost čuvanja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti te redovitog odlaženja stomatologu.

– Stanje oralnog zdravlja u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Zbog toga je velika važnost kontinuirane provedbe preventivnih mjera, posebno edukacije djece i roditelja. Danas to, već tradicionalno, činimo dijeljenjem besplatnih savjeta i prigodnih materijala ovdje u Čakovcu. Sigurna sam da će mnogi od brojnih posjetitelja primijeniti naučeno već pri večerašnjoj rutini održavanja higijene, izjavila je mr.sc. Tanja Rosić.

– U ovu su akciju bili uključeni svi čakovečki vrtići te djeca osnovnih škola, jer je najvažnije od malena usvojiti zdrave navike. Građani su prepoznali su vrijednost akcije i došli su podržati kvalitetnu edukaciju, ali i sami upitati za dobar savjet. Nikad nije kasno učiniti nešto za zdravlje, koje je ipak najbitnije, rekao je gradonačelnik Kovač.

Posebno oduševljenje među publikom, od onih najmlađih u prvim redovima pa do najstarijih ‘daleko iza’, izazvao je dolazak na pozornicu glumaca Igora Bakse, Gorana Navojca i Filipa Šovagovića. Oni su međusobno zanimljivom i edukativnom konverzacijom ukazali na pravilnu njegu zubi.

Filip je rekao da otkako je lani bio u Čakovcu na istoj manifestaciji gdje je mnogo toga naučio, njegovi su zubi ‘fit’, dok je Goran izrazio divljenje osmjesima koje su mu Čakovčani podarili, zna se zbog čega. Manifestacija je održana po 12. puta i jedan od prvih podupiratelja, kako je rekla doktorica Rosić, je bio upravo Goran.

Za cilj ima osvijestiti kako naše najmlađe, tako i njihove roditelje, o važnosti oralnog zdravlja. Doktorica Rosić naglasila kako smo u počecima bili na samom dnu, predzadnji na razini Hrvatske, ovakvim akcijama, unazad jedanaest godina nova istraživanja pokazuju da Čakovec i Međimurje trenutno pri vrhu po brizi o oralnom zdravlju.

Pjevala se i himna Dana zdravog osmijeha ‘Bijeli, bijeli zubi’, koju su napisali Marija Jambrošić Kupper i Marco Kupper. Pjesmom su svi s pozornice poručili kako zube treba prati svaki dan, ujutro, popodne i uvečer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije