VIDEO Svečana sjednica – Alenki Novak Nagrada Zrinski za životno djelo

>> ODRŽANA SVEČANA sjednica Skupštine Međimurske županije

Dan Međimurske županije u 2017. godini obilježavamo 22. puta za redom, a Spomendan Hrvatskoga sabora na Zrinske i Frankopane 6. puta i to kao spomen na datum kada su Zrinski i Frankopan 30. travnja 1671. godine dali svoj život za domovinu.

Međimurke i Međimurci najslavniji dan svoje povijesti slave diljem svog kraja obilježavanjem Dana Međimurske županije, puna 22 dana i više od 110 raznih manifestacija i događanja, a vrhunac ovogodišnje proslave svakako je bila svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, održana u velebnom prostoru atrija Starog grada Zrinskih.

Prisjećanju tragičnog završetka života dvaju hrvatskih i europskih političara te završetak jedne epizode u vjekovnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu, pridružili su se domaćinima, županu Međimurske županije Matiji Posavcu, predsjedniku Skupštine Mladenu Novaku, zamjenicima župana Sandri Herman i Zoranu Vidoviću, potpredsjednicima Skupštine Petri Kovačić i Josipu Grivcu, svim vijećnicama i vijećnicima te Međimurkama i Međimurcima, mnogi uvaženi gosti, saborski zastupnici Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, predstavnici javnog i kulturnog života, uz nezaobilaznu stražu Zrinske garde Čakovec.

Župan Posavec: ‘Svi postignuti rezultati nisu slučajni, već rezultat sustavnog rada u suradnji s građanima’

‘U odnosu na prije 4 godine, Međimurje je danas uspješnije, a za 4 godine biti će još bolje jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima.

Na taj način ne samo deklarativno, već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla prije 4 godine s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za 50%.

Naprosto sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera i mislim da su građani to prepoznali. Ako danas pogledamo, Međimurje, ono postaje najveće gradilište u Hrvatskoj i upravo uz korištenje europskih fondova, otvorit će se nova radna mjesta, nastaviti ova pozitivna poduzetnička klima koja je nastala zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije 4 godine.

Sav naš rad privukao je i nove investicije, a efikasnost javne uprave kojoj smo se maksimalno posvetili u ovom mandatu, sasvim sigurno je utjecala i na stvaranje jednog novog povjerenja.

Kada sve skupa zbrojite, rezultati koji su pozitivni nisu slučajni, a oni rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga, biti će još bolji i ja vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske, pogotovo u onome u čemu danas još nismo’, u svom je govoru rekao međimurski župan Posavec.

‘Mogu biti i zadovoljan i ponosan na način koji smo proveli ove 4 godine u Skupštini, raspravama koje smo vodili, na nivo rasprava koje smo vodili i na način donošenja zaključaka, svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju i mislim da na to možemo biti ponosni.

Posebno ako gledamo situaciju na državnoj razini, u godinu dana se pripremaju već drugi parlamentarni izbori, mi smo stvarno ovdje se okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali zajednički cilj na tom cilju smo zdušno radili i mislim da uz doprinos svih nas i vijećnika i izvršne vlasti, je ipak ta slika Međimurja prema van bolja, imamo i svojih problema koje ćemo sigurno u narednom periodu riješiti’, pritom je naglasio predsjednik Skupštine.

Dodijeljeno 5 Nagrada ‘Zrinski’, 4 Povelje Međimurske županija, a Alenki Novak nagrada za životno djelo

Svečana sjednica ujedno je poslužila kao prilika da se onima koji su na dostojan način predstavljali Međimurje uruče i Povelje Međimurske županije, ali i najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski. Dobitnici povelja su Vanja Štebih, za aktivno sudjelovanje, te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardiste u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav, za izuzetan doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan, za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec, za zalaganje u radu na ostvarenju uvjeta za ljepši i ugodniji život međimurskih umirovljenika.

(Izvor: Srce TV)

Nagrade Zrinski pripale su Mladenu Grubiću iz Kotoribe, za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorici Mariji Hegeduš – Jungvirth, za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi o djeci i stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivanu Ujlakiju iz Mačkovca, za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladim informatičarima Strahoninca (MIS), za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno umjetničkoj udruzi ‘Seljačka sloga’ Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine međimurskog kraja, dok je Nagradu ‘Zrinski’ Međimurske županije za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila Alenka Novak iz Pribislavca koja se uz veliku podršku okupljenih uzvanika zahvalila u ime dobitnika.

‘Izuzetna mi je čast da se mogu u ime svih dobitnika Nagrade Zrinski zahvaliti Međimurskoj županiji, a ja sam veoma ponosna s nagradom za životno djelo i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Iviju, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet.

Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u Međimurju. Želim zahvaliti i Gradskom društvu Crvenog križa, mojem drugom domu koji me kandidirao te Međimurskoj županiji i ljudima koji su prepoznali moj rad’, rekla je u dirljivom govoru.

Spomenimo kako su programu svečanosti svojim nastupima uveličali Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski Čakovec, Kulturno umjetnička udruga ‘Seljačka sloga’ Nedelišće sa svojom muškom vokalnom skupinom, učenica 7. razreda OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Severina Lajtman recitacijom, te Scifidelity Orchestra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije