SRETAN VAM PRAZNIK RADA Šaljite nam fotke s roštiljanja

Međunarodni praznik rada, poznatiji kao Prvi maj, slave radnici diljem svijeta. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

>>> PRAZNIK RADA Ne znate kamo na proslavu? Evo nekih prijedloga

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. 1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru. U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada.

U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. No, pitanje je imaju li radnici što slaviti dana? Vremena u kojima živimo su takva da su prava radnika sve manja. Ono što im ostaje je borba i dostojanstvo što im nitko ne može uzeti.

Bez obzira na sve to, mnogi će danas otići razbistriti glavu u prirodu, okrenuti nešto na roštilju ili pak jednostavno otići negdje gdje se nudi besplatni prvomajski grah. Bilo kako bilo, želimo vam sretan Praznik rada.

Vašu proslavu Prvog maja dočarajte nam fotografijama koje možete slati na email: info@emedjimurje.hr ili na našu Facebook stranicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije