FOTO Obilježen početak radova za budući Studentski dom u Čakovcu

Umjesto kamena temeljca danas je u temelje zgrade budućeg Studentskog doma umetnuta futrola s pismom na kojem piše: ‘Ovaj Studentski dom ostavljamo na korištenje studentima u Čakovcu. Kao što pčele marljivo skupljaju med tako i vi dragi studenti marljivo skupljate znanje i koriste ga za svoj i društveni boljitak. O

vaj Studentski dom neka vam uljepša studiranje na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu’. To pismo je studentima uputila uprava Veleučilišta. Pismo je u temelje stavila njegova dekanica dr. sc. Nevenka Breslauer uz nazočnost brojnih studenata i zaposlenika ustanove, izvođača radova kao i projektanata.

Ulazeći u genezu ovom događaju dekanica je istaknula kako je sve počelo 2012. godine kada su bili raspisani prvi natječaji,no sve se je odužilo do prošle godine kada je ponovno raspisan novi i malo izmijenjeni natječaj. Uslijedili su svi postupci koji su potrebni za radove i sve je do sada uspješno riješeno. – Sklopljen je ugovor s izvođačima i nadamo se kako će slijedeće akademske, odnosno kalendarske godine prvi korisnici useliti u ove prostore – istaknula je dekanica.

Vrijednost investicije je znatno veće od predviđene u projektu, jer se radi o adaptaciji koja zahtijeva dodatna sredstva, vrijedi 9 milijuna kuna plus 2,5 milijuna kuna Veleučilišta.

Kapaciteta je 23 sobe s 32 ležaja. Uz to je tu i restoran, kafići, studenski prostori za društvena i sportska okupljanja, a u ovaj dio će se preseliti i knjižnica. S obzirom da se ne može graditi novo ovo je samo početak prenamjene ovih hangara koji u dogledno vrijeme mogu postati još više kapacitirani.

Igor Čorak, vlasnik tvrtke koja je na natječaju dobila posao, je rekao kako su radovi tek u početnoj fazi i prema planovima, odnosno ugovornih rokova, trebali bi biti završeni u narednih osam mjeseci obećavši kako će se nastojati što prije privesti kraju unatoč zahtjevnih radova rekonstrukcije.

Novo izabrani predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta Sven Rede je istaknuo kao će ova adaptacija studentima puno značiti, pogotovo onim studentima koji nisu iz Čakovca i imaju problema s pronalaženjem adekvatnog smještaja koji je u Čakovcu prilično skup. – Ovo je super rješenje koje će studentima olakšati život – istaknuo je Rede.

Ovom projektu svesrdnu pomoć daje Međimurska županija pa je vezano uz to njen župan Matija Posavec istaknuo: – Nedavno smo potpisali ugovor i već su osigurani uvjeti da se može danas početi raditi na novom studentskom domu koji bi trebali biti završeni u narednih šest mjeseci – istaknuo je i dodao kako je ovo veliki dan za Veleučilište, ali i za cijelu MŽ koja radi sve da bude županija koja potiče studente da studiraju ovdje, da se ovdje školuju.

– Mi na tome ne stajemo. Na ovom prostoru bivše vojarne aktualna su tri projekta za koju pripremamo dokumentaciju, ili smo je već prijavili, dakako najveći projekt je da cijeli ovaj prostor pretvorimo u centar metalske jezgre vrijedan 36 milijuna kuna za što smo dobili suglasnost Ministarstva obrazovanja pa idemo drugi korak.

Slijedeći projekt je da ćemo na zgradi TIC dići još jedan kat za inkubirane tvrtke osiguramo prostor. Projekt je vrijedan 12 milijuna kuna i treći projekt je za Centar održivog razvoja koji je pored zgrade Studentskog doma i on je vrijedan 12 milijuna kuna koji ćemo uskoro prijaviti za EU fondove.

Dakle ukupno 60 milijuna kuna iz EU fondova u tjednima koji su pred nama – poručio je župan i dodao kako će se u MŽ i dalje ulagati u obrazovanje jer se njime ostvaruju rezultati koji se ne mogu ostvariti preko noći, a to je gospodarski atraktivna sredina poželjna za život svakog čovjeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije