KONFERENCIJOM ‘Plus za ERASMUS+’ završio Europski tjedan u Međimurskoj županiji

Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 5. svibanj 1949. Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibanj 1950. Dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

Tim su se povodom u organizaciji Informacijskog centra Europa direct Čakovec i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, od 2. do 9 svibnja održali informativni, edukativni i zabavni događaji usmjereni na upoznavanje javnosti o Europskoj uniji i članstvu Hrvatske u njoj pod nazivom Europski tjedan.

Europski tjedan je završio na sam Dan Europe, 9. svibnja konferencijom ‘Plus za ERASMUS+’ u prepunoj dvorani zgrade Scheier gdje se okupilo 130 mladih, studenta, srednjoškolaca zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima i ravnateljima kako bi međusobno podijelili svoja erasmus iskustva.

Konferencija se održala povodom obilježavanja 30 godina djelovanja ERASMUS programa, najvećeg programa Europske unije za područje obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta. Hrvatska se uključila u program 2009. godine i od tada je u raznim oblicima razmjene sudjelovalo više od 15 000 mladih iz Hrvatske.

Mladi iz Međimurske županije, studenti i srednjoškolci od samog početka sudjeluju u projektima ovog programa što je pohvalila i zamjenica župana Sandra Herman zahvalivši:

‘Našim srednjim školama koje su prepoznale ovaj hvalevrijedan projekat radi i van onoga što je u korikulima, godišnjim planovima i programima zacrtano.

Mi Međimurci smo poznati po tome, osobito u našem školstvu, gdje naši vjerni učitelji, profesori pod ravnanjem svojih ravnatelja rade puno više od onog za što su plaćeni, a tu ste onda i vi dragi učenici koji time dobivate dodatna znanja, koji se time dodatno uključujete u projekte, stičete bogato životno iskustvo koje samo u sklopu onog normalnog predviđenog odgoja i obrazovanja, sigurno ne biste dobili.

Zato svima jedno veliko hvala, zato što pripremate projekte, zato što se u projekte uključujete.’

Informativne radionice za najmlađe

Prvi u nizu programa održan je na glavnom trgu u Prelogu gdje se na promotivnom štandu informiralo građane o EU, dok je za najmlađe organizirana radionica na kojoj su djeca crtala na temu Europe.

U cijelom su programu sudjelovali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović. Druženje je zaključeno pjesmom i plesom vrtićkih mališana te nezaobilaznim balonima u bojama Europske unije.

Također, u najsjevernijem gradu u Republici Hrvatskoj, u Murskom Središću uz domaćina gradonačelnika Dražena Srpaka te djecu iz Dječjih vrtića Maslačak, Pahuljica i Dječja, uz sportske igre, igraonicu i tematske radionice obilježen je Dan Europe na šetnici uz Muru.

Radni tjedan, ali ne i onaj europski, zaključen je parlamentom u Velikoj vijećnici Međimurske županije gdje su mališani DV ‘Dječja mašta’ Čakovec s odgajateljicom Ivanom Pečarko u sklopu edukativnog i zanimljivog projekta predstavili svoje znanje o Europi.

Na jezicima koje koristi stanovništvo Europske unije pozdravili su okupljene, brojali, istaknuli značajne zgrade u pojedinim zemljama i njima najzanimljivije, zabavne parkove diljem Europe.

Cilj ovog projekta je upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti. Spomenimo kako ovaj vrtić provodi uspješnu suradnju s vrtićom u Mađarskoj te i na taj način daje svoj međunarodni obol i potiče suradnju među zemljama EU.

EU kvizovi za osnovnoškolce i srednjoškolce

U Osnovnoj školi Donji Kraljevec ove je godine održano 15. finale EU kviza za sedme razrede osnovnih škola Međimurske županije. Svečanosti otvaranja prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC-a u Međimurskoj županiji Marija Stanković, ravnateljica Osnovne škole Donji Kraljevec Sandra Vlahek te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga: kvalifikacije koje su se održale 27. Travnja, a u kojima je sudjelovalo 10 prijavljenih škola, dok je u finale ušlo 5 najboljih timova. Ekipe su pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije.

Učenici koji su ove godine izborili samo finale su kvizaši iz osnovnih škola iz Nedelišća, Orehovice, OŠ ‘Petar Zrinski’ Šenkovec, OŠ Donji Kraljevec i I. osnovna škola Čakovec. U borbi za prvo mjesto gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, a treće mjesto pripalo je kvizašima iz Orehovice.

I srednjoškolci su imali priliku pokazati svoje znanje na kvizu općeg znanja o Europskoj uniji, Europi i još koječemu za učenike srednjih škola u organizaciji Srednje škole Čakovec i EDIC Čakovec centra, na kojem je sudjelovalo 60-ak učenika iz međimurskih srednjih škola raspoređenih u 11 ekipa.

Uz hrpu zabave i smijeha i u opuštenoj atmosferi učenici su pokazali zavidno znanje i vještine u rubrikama kao što su Europski selfi, Politika me jako…, Film, Tvoje lice zvuči poznatoi sl., a i sami natjecatelji su svojim pljeskom odlučivali o pobjednicima u pojedinim kategorijama.

Nakon 90 minuta odlične zabave i puno pokazanog znanja od strane svih ekipa, najsretnija, najspretnija i mrvicu bolja od svih, bila je ekipa ‘Prinčevi tame’ koji će sljedeće godine putovati u Bruxelles u posjet Europskom parlamentu.

Plus za konferenciju ‘Plus za ERASMUS+’

ERASMUS+ je više od programa mobilnosti studenata, ima važnu ulogu u promicanju socijalne uključenosti i najveći je program Europske unije za područje obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u kojem će u razdoblju od 2014. do 2020. mogućnost za sudjelovanje imati oko 4 milijuna ljudi.

Ove godine obilježava se 30. obljetnica ERASMUS programa koji je pokrenut 1987. godine kao program razmjene koji je studentima nudio priliku da iskuse način života i studiranja u drugim državama.

Godine 2014. naslijedio ga je program Erasmus+ koji nudi niz dodatnih prilika pojedincima i organizacijama, primjerice volontiranje ili stručnu praksu u inozemstvu, odnosno suradnju u zajedničkim projektima. Program je sada znatno nadišao granice Europe, a u proteklih 30 godina ukupno je 5 milijuna ljudi iskoristilo mogućnosti koje program pruža.

Tim povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec, Regionalne razvojne agencije Međimurje i Srednje škole Čakovec održana je konferencija ‘Plus za ERASMUS+’ na kojoj je, u prepunoj dvorani zgrade Scheier, sudjelovalo 130 mladih studenata Međimurskog veleučilišta i učenika srednjih škola Međimurske županije.

Hrvatska se uključila u program 2009. godine i od tada je u raznim oblicima razmjene sudjelovalo više od 15 000 mladih iz Hrvatske. Mladi iz Međimurske županije, studenti i srednjoškolci od samog početka sudjeluju u projektima ovog programa što je pohvalila i zamjenica župana Sandra Herman zahvalivši našim srednjim školama koje su prepoznale ovaj hvalevrijedan projekt i van onoga što je u kurikulima, godišnjim planovima i programima zacrtano.

‘Mi Međimurci smo poznati po tome, osobito u našem školstvu, gdje naši vjerni učitelji, profesori pod ravnanjem svojih ravnatelja rade puno više od onog za što su plaćeni, a tu ste onda i vi dragi studenti i učenici koji time dobivate dodatna znanja, koji se time dodatno uključujete u projekte, stječete bogato životno iskustvo koje samo u sklopu onog normalnog predviđenog odgoja i obrazovanja, sigurno ne biste dobili.

Zato svima jedno veliko hvala, zato što pripremate projekte, zato što se u projekte uključujete’, poručila je Sandra Herman.

Izabela Balog, stručna suradnica u Odjelu za razvoj ljudskih potencijala Regionalne razvojne agencije Međimurje informirala je sve one mlade Međimurske županije, koji se još nisu imali prilike susresti s ovim programom, što je ERASMUS+ program i koje mogućnosti pruža, dok je Petra Pavičić, voditeljica Odjela za razvoj ljudskih potencijala Regionalne razvojne agencije Međimurje na primjeru projekta ‘Creative Youthwork Network’ prikazala kako izgleda jedan projekt suradnje obrazovnih organizacija u kojem su krajnji korisnici mladi i time dala uvid u raznovrsnost ovog programa.

Razmjena studenata je od samog početka najveći dio ERASMUS+ programa, a pozitivne strane i iskustvo koje omogućuje razmjena prepoznato je i na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu koje se ubrzo po osnivanju uključilo u tadašnji Erasmus, kao dio programa za cjeloživotno učenje.

Ivana Bujan, viša predavačica i ERASMUS koordinatorica na Međimurskom veleučilištu istaknula je kako su svi studenti koji su jedanput probali ERASMUS otišli i ponovo, a studenti najviše biraju južnije krajeve.

Jedan od ciljeva programa Erasmus+ je poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima i osoblju u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu.

U Međimurskoj županiji najviše korisnika ERASMUS+ program čine upravo srednjoškolci koji odlaze na strukovno osposobljavanje u inozemstvo. Jelena Škoda i Mladen Tota, nastavnici i ERASMUS+ koordinatori u Srednjim školama Prelog i Čakovec približili su učenicima postupak prijave na ovaj program, dok su učenici Srednje škole Čakovec Bruno Horvat i Vedran Hrastić podijelili svoje iskustvo sa Malte gdje su prošle godine odradili stručnu praksu.

U drugom djelu konferencije održana je panel diskusija pod nazivom ‘Usudi se otići na Erasmus!’ na kojoj su sudjelovali Valentino Kelemenić i Zoran Sokol, studenti Međimurskog veleučilišta, Bruno Horvat i Vedran Hrastić, učenici Srednje škole Čakovec, Lucija Herc i Justin Sabolčec, učenici Srednje škole Prelog, Deziderija Tigeli i Lada Nikolić, učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Laura Majer, učenica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec te Rahela Srša i Marko Blagus učenici Gospodarske škole Čakovec.

Iako su bili u različitim državama na razmjeni ili praksi svi su istaknuli da je to bilo prekrasno životno iskustvo koje im je omogućilo da se razviju osobno i profesionalno; sazriju, upoznaju drugu kulturu, stvore poznanstva, usavrše znanja i nauče jezik.

No najviše od svega da počnu više cijeniti ono što im Hrvatska nudi. Neki od njih su čak dobili i ponude za zaposlenje nakon završetka obrazovanja, ali za sada još nisu odlučili otići.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije