SVJETSKI DAN NEPUŠENJA u utorak će se obilježiti u Čakovcu

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja će se održati u utorak, 30. svibnja u 10 sati u zgradi Scheier, Matice hrvatske 1 u Čakovcu pod motom ‘Igraj se i vježbaj svakoga dana, živi život bez duhana!’

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja u Međimurskoj županiji ujedno je i završnica programa primarne prevencije “Trening životnih vještina” koji je proveden u svim osnovnim školama naše županije i obuhvatio je 1160 učenika četvrtih razreda u 83 razredna odjeljenja.

Tim povodom će biti organizirana izložba dječjih i učiteljskih radova koji su nastali tijekom provedbe programa, a cilj im je naglasiti štetnost pušenja i važnost usvajanja zdravih životnih stilova. Sportsko rekreativnim igrama koje su za učenike osmislili članovi Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” Mala Subotica ujedno će se uključiti u brojna događanja u okviru kampanje Krećimo se sada (NowWeMove) i u Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week).

Za učitelje i voditelje školskih preventivnih programa istovremeno će se održati predavanje “Povezanost pušenja i malignih bolesti” (Renata Kutnjak Kiš, dr. med.) te upoznavanje s Klubom laringektomiranih županijske lige protiv raka Čakovec čiji će pjevački zbor također sudjelovati u programu.

U obilježavanju Svjetskog dana nepušenja Zavod za javno zdravstvo MŽ već tradicionalno surađuje i sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec te će i ove godine za sve zainteresirane djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec u suradnji s tvrtkom Salvus d.o.o. provoditi spirometriju – funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja.

Pušenje se smatra jednim od vodećih preventabilnih rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stoga 31.svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja.

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća odrasla osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 000 ljudi od bolesti povezanih s pušenjem, što je gotovo svaka peta umrla osoba. Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navika pušenja najčešće stekne u adolescentnoj dobi.

Prema podacima istraživanja o stavovima i navikama vezanim uz korištenje sredstava ovisnosti među djecom i mladima u Međimurskoj županiji (šk. god. 2013./14.), svakodnevno puši 1,8% dječaka i 0,5% djevojčica 7. i 8. razreda osnovne škole te 18,1% mladića i 18,4% djevojaka 2. razreda srednje škole.

Povremenih je pušača u ispitanih dječaka osnovne škole 3,8%, a u srednjoj školi 17,6%, a djevojčica 3,1% u osnovnoj školi te 21,1% u srednjoj školi. Tako možemo u kategoriju pušača (svakodnevnih i povremenih) svrstati 5,6% dječaka i 3,6% djevojčica 7. i 8. razreda osnovne škole te čak 35,7% mladića i 39,5% djevojaka 2. razreda srednje škole.

Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mlađima od 18 godina, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda uz odbijajuće poruke i slike na kutijama cigareta, od izuzetne je važnosti što ranije aktivno uključivanje djece i mladih u preventivne programe i edukaciju o rizicima korištenja duhana, što upravo ima za cilj program “Trening životnih vjestina” pokrenut od ove školske godine u našoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije