ROČNICA Klara Radmanović (19) iz Preloga spremna je služiti Hrvatskoj vojsci

Prisegu na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi dao je u subotu 19. naraštaj ročnika – na dragovoljnom vojnom osposobljavanju na svečanosti u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske (HV) i u prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i general pukovnika Mirka Šundova, načelnika glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanika hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugi je to ovogodišnji naraštaj ročnika u sklopu kojega je prisegu dalo 397 ročnika, a među njima su i 94 žene, što je tek 25 posto od ukupnoga broja ročnika. Među mladićima ove godine znatan je porast interesa za dragovoljno vojno osposobljavanje, tako da se na jesen očekuje i treća ovogodišnja generacija ročnika u Požegi. Zbog tih pozitivnih trendova zadovoljan je i ministar obrane Damir Krstičević.

“Planiramo u rujnu imati treći naraštaj ročnika jer velik broj mladih osoba želi biti u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Vojni poziv je težak, ali častan. Kada vidimo ove mlade ljude uvjeren sam u sjajnu budućnost Hrvatske vojske”, izjavio je Krstičević novinarima nakon svečane prisege ročnika.

Među njima je bila i Međimurka Klara Radmanović iz Preloga. Ova djevojka rođena je 22. prosinca 1997. godine u Čakovcu i jučer je dala svečanu prisegu.

Prisežem da ću se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, da ću savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, pružati pomoć u obrani državama saveznicama te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti – prisegnula je Klara.

Kaže kako je od malih nogu kod nje postojala želja za vojnu ili policijsku karijeru, pa odluka nije bila teška.

Dijelom zbog obiteljske tradicije u kojoj su dvije generacije policajaca, otac Miroslav – hrvatski branitelj te djed Momčilo – umirovljeni policajac. Međutim odluka je prevagnula za Hrvatsku vojsku u kojoj se nadam specijalizaciji i napredovanju, ali još nisam sigurna kojim putem želim ići – kaže ova 19-godišnjakinja kojoj su na tom putu velika podrška cijela obitelj.

Obuka ročnika traje 40 radnih dana i provodi se u vojarni 123. brigade u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Uspješnim završetkom osposobljavanja ročnici stječu pravo na prijavu za djelatnu vojnu službu u Hrvatskoj vojsci. Tijekom obuke ročnici primaju i mjesečnu naknadu koja od ove godine iznosi 1995 kuna. Na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu biti upućeni najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 29 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije