Vijesti / Društvo
Društvo
DESET koraka kojih se morate pridržavati kad tijekom ljeta pripremate hranu!

DESET koraka kojih se morate pridržavati kad tijekom ljeta pripremate hranu!

Visoke temperature ovih dana nisu pogubne samo za ljude nego i hranu u kojoj mikroorganizmi puno brže bujaju, a iako su ovih dana zbog salmonele na loš glas došli i neki poznati hrvatski restorani, kućanstva su nedvojbeno najčešće mjesto izlaganja patogenu.

Za infektivnu dozu salmonele, koja je najčešći uzročnik trovanja hranom u ljetnim mjesecima, potrebni su milijuni bakterija. No rukujemo li hranom prljavim rukama ili priborom, ili je meso koje smo kupili na naš stol već došlo zaraženo, a nismo ga dovoljno termički obradili (iznad 70 °C), na korak smo od uzbune koja u najekstremnijim slučajevima može imati i smrtni ishod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pasterizirajte svježe mlijeko

Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH), kaže kako se salmonela prenosi sirovim ili nedovoljno termički obrađenim mesom (najčešće mesom peradi, ali i mesom ostalih životinja), jajima i mliječnim proizvodima. No, premda su puno rjeđe, nisu zanemarive ni epidemije salmoneloza iz voća, povrća i pekarskih proizvoda, kao što su kolači iz domaće radinosti s termički neobrađenim jajima, kremšnite i slične slastice.

Sirova piletina i svježe mlijeko mogu biti kontaminirani kampilobakterom koji se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu. Za razliku od salmoneloza, za zoonozu kampilobakteriozu dovoljan je i mali broj bakterija, koje može sadržavati i samo jedna kap soka inficiranog mesa da bi se javio proljev, vrućica, bolovi u trbuhu, a u težim slučajevima i komplikacije poput bakterijemije (prodor bakterija u krv), hepatitisa... Stoga je nužna dobra termička obrada piletine i pasterizacija svježeg mlijeka, kao i ostalih postupaka dobre higijenske prakse, upozorava Gross-Bošković. Ljeti su česta i stafilokokna trovanja hranom kao posljedica neprimjerene pohrane ostataka hrane i ponovnog podgrijavanja. Naime, termičkom obradom će se uništiti stafilokoki, ali se neće uništiti toksin koji su oni proizveli.

Oprezno i s roštiljem

Zbog visokih temperatura sva je hrana podložnija i bržem kvarenju te je preporuka da se u slučaju svake promjene boje, mirisa, konzistencije i okusa takva hrana ne konzumira. Posebno se brzo kvare pripravci od voća i povrća koje je nužno pripremati neposredno prije konzumacije i ne ostavljati za poslije. Kod hrane poput lubenica, dunja i krastavaca, treba paziti da se u hladnjake pohrane dobro očišćene, jer često na njima zna zaostati zemlje koja onda može kontaminirati i drugu hranu u hladnjaku.

– Ljeti su popularni roštilji, no nikako ne treba jesti prepečene dijelove tamne boje zbog mogućeg sadržavanja policikličkih aromatskih ugljikovodika. Ove se pojave djelomično mogu ublažiti korištenjem marinada s maslinovim uljem i začinima kao što su ružmarin i origano jer sadrže antioksidanse koji sprečavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama obrade – kaže Gross-Bošković. Jako je važno ostatke jela pohraniti u hladnjak, inače se za nekoliko sati patogeni i ostali mikroorganizmi mogu umnožiti i utjecati na njezinu sigurnost te ona postaje prijetnja za zdravlje.

10 koraka kojih se treba pridržavati kad se priprema hrana, posebice tijekom ljeta

1. Održavajte čistoću

- Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom. Opasni mikroorganizmi često se mogu naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i prenijeti na hranu i najmanjim dodirom

2. Pranje namirnica

- Prije termičke obrade namirnice temeljito operite; odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane

3. Termička obrada

- Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C

4. Izbjegavajte sirova jaja

- Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja

5. S ostacima brzo u hladnjak

- Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi

6. Odmrzavanje

- Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi

7. Skladištenje

- Sirovu hranu odložite u zatvorene i zasebne posude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8 °C

8. Dalje od kukaca i nametnika

- Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama

9. Dobra termička obrada

- Polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti izbjegavajte (nikako ne vraćajte meso u posudu u kojoj je bilo marinirano)

10. Oprezno kod šopinga

- Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!