Vijesti / Društvo
Društvo
UPISI U Međimurju se odustalo od dva razredna odjela

UPISI U Međimurju se odustalo od dva razredna odjela

Zbog premalog broja prijavljenih učenika, ili čak ni jednog, neke su škole za ovu godinu ostale bez upisa zanimanja za koja su uoči prvog upisnog kruga predvidjele razredne odjele.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina “neželjena” zanimanja, čak i prije jesenskog upisnog roka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Hrvatskoj tako ove godine nije upisan ni jedan krovopokrivač, limar, šumar, puškar... Osim 41 zanimanja koje ove godine nije nigdje upisano, postoji još na desetke zanimanja od kojih su pojedine škole morale odustati zbog nedovoljnog interesa.

Strukovna škola Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji ostala je tako ove godine bez stolara, Obrtnička škola Koprivnica bez autolimara, limara, vodoinstalatera, mesara, pomoćnih cvjećara i stolara, kuhara i pekara koji rade po prilagođenom programu, dok je Srednja gospodarska škola Križevci morala odustati od upisa mljekara, voćara-vinogradara-vinara i vrtlara.

- Ministarstvo je obavilo preraspodjelu razrednih odjela, pri čemu nijedan razredni odjel nije ukinut, već su u tim kombinacijama pojačana neka zanimanja - pojašnjava Ana Mušlek iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

- U Međimurskoj županiji odustalo se samo od dva razredna odjela, i to ekonomista u Srednjoj školi Prelog i poljoprivrednog tehničara u Gospodarskoj školi Čakovec. U Prelogu je bilo prijavljeno troje, a u Gospodarskoj školi sedmero učenika - doznajemo od dr. sc. Blaženke Novak, voditeljice Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport.

Ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko nezadovoljan je odlukom Ministarstva i misli da se moglo pričekati s brisanjem do jesenskog roka.

- Polako se gube poljoprivredna zanimanja, iako je sjever Hrvatske poljoprivredni kraj s velikim brojem OPG-ova - napominje. Lani su, na primjer, ostali bez vrtlara.

U Varaždinskoj županiji Srednja škola Arboretum Opeka također nije upisala poljoprivredne tehničare, kao ni poljoprivredne gospodarstvenike, Srednja strukovna škola Varaždin nije upisala pomoćne pekare, stolare, krojače i galanteriste, a Srednja škola Novi Marof opću gimnaziju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!