IVANA NAJMAN – stomatologinja pred kojom su brojni izazovi

Svojevremeno je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek priredio prijem za 25-godišnju Ivanu Najman iz Cirkovljana jer je dobila Rektorovu nagradu zagrebačkog Sveučilišta za individualni znanstveni rad.

>>> PONOS PRELOGA Ivana Najman dobitnica je Rektorove nagrade

Ivana je uz to prije tri mjeseca diplomirala na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Momentalno se nalazi na stručnom usavršavanju u Austriji.

Tko je mlada stomatologinja?

Živi u Cirkovljanu. Osnovnu školu završava u Prelogu i potom upisuje Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec prirodoslovno-matematički smjer, a 2011. godine upisuje Stomatološki fakultet u Zagrebu.

Da li vam je studij stomatologije bio primaran? Ako da, zbog čega ?

– Da, jest, iako sam tijekom srednjoškolskog obrazovanja par puta mijenjala mišljenje. Jedno vrijeme sam razmišljala o arhitekturi i farmaciji, no stomatologija je prevagnula jer volim raditi s ljudima, pomagati ljudima. Također, stomatologija je jedno specifično zanimanje koje zahtijeva preciznost, koncentraciju, ali kreativnost i snalažljivost i to me zapravo privuklo te pobudilo želju za upisom stomatologije. Bio je to za mene jedan veliki izazov.

Da li je studij opravdao vaša očekivanja?

– Mogu reći da jest. Ima tu stvari koje bi se mogle i trebale promijeniti, kao i na svakom fakultetu, ali sve u svemu zadovoljna sam stečenim znanjem.

Posebni izazovi studija i kako su ostvareni?

– Izazov je bila prva godina studija. Osim novog grada, okoline, pravi izazov se zvao Anatomija. Nakon položene Anatomije i završene prve godine sve je bilo lakše. Drugi izazov, s kojim sam se borila je bio kako uskladiti privatan život i studiranje na takvom fakultetu i nekako sam to uvijek uspijevala. Bilo je to divnih ispunjenih 6 godina mog života.

Zbog čega vas je rektor nagradio?

– Moja kolegica, i jako dobra prijateljica, Tena Stričak i ja napravile smo kliničku pilot studiju na temu Usporedba preciznosti otisaka dobivenih različitim metodama miješanja alginata. Otisni materijal alginat miješale smo na tri različita načina i otiske usporedile dvodimenzionalno i trodimenzionalno. Dobile smo odlične rezultate koji su korisni za daljnja istraživanja, ali i za praksu.

Koliko vremena ste utrošile za taj projekt?

– Od početne ideje do realizacije projekta prošle su dvije akademske godine. Puno nam je pomogao naš mentor doc. dr. sc. Davor Illeš i bez njega to sve ne bi uspjele. Rad smo radile na Zavodu za mobilnu protetiku Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Zavodom za elektroničke sustave i obradu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tvrtkom BEGO GmbH & Co. KG (Bremen, Njemačka), dentalnim laboratorijem Primus Dental Lab (Zagreb, Hrvatska), dentalnim laboratorijem R Dental Lab (Zagreb, Hrvatska) i ordinacijom dentalne medicine Gnathos (Zagreb, Hrvatska). Drago mi je što je taj naš trud na kraju prepoznat i nagrađen.

Osjećaj postati stomatolog?

– Bilo je pomalo zbunjujuće jer tih 6 godina je brzo prošlo i najednom sam diplomirala. Sad mi već polako dolazi u glavu da je to to, novi početak, a čeka me velika odgovornost i još puno učenja.

Koliko vam je praksa pomogla na putu usavršavanja?

– Mi smo prva generacija koja nije imala stažiranje već je ove godine uvedena dvomjesečna praksa koju sam obavila tijekom zadnje godine studija u Stomatološkoj ordinaciji kod doktorice dentalne medicine Helge Golubić iz Kotoribe gdje sam puno toga naučila. Doktorica je stvarno odlična mentorica.

Riječ, dvije o usavršavanju u Austriji?

– To je Erasmus+ stručna praksa koju obavljam u jednoj privatnoj ordinaciji u Grazu, ali putujem i u Beč u drugu ordinaciju gdje je također na razmjeni jedna studentica iz Rumunjske. Tamo ostajem do kraja devetog mjeseca. Prijavila sam se jer sam htjela vidjeti kako se tamo radi, skupljati iskustva i učiti jezik.

Stomatološka usporedba Hrvatska-Austrija?

– Što se tiče načina rada i tehnologije u ordinaciji, ne razlikuju se puno od nas. Tamo sam tek tri tjedna i polako upoznajem ljude i okolinu pa još ne mogu donositi neke zaključke, ali definitivno je to jedna multikulturalna država. Po gradu se čuju svakakvi jezici, ima puno Slovenaca i Bosanaca, a u ordinaciji radi i nekoliko Mađara.

Čuli smo da bi voljela ostati u Međimurju?

– Ne mogu reći da nisam zavoljela Zagreb, zapravo, uvijek sam bila otvorena za sve opcije, ali sviđa mi se život ovdje i sviđa mi se smjer u kojem se Međimurje razvija.

Daljnji planovi i želje vezane uz struku?

– Naravno, htjela bih otvoriti vlastitu ordinaciju dentale medicine, ali dalek je put do toga. Cilj mi je učiti i skupljati iskustvo, educirati ljude o oralnoj higijeni i važnosti prevencije bolesti usne šupljine.

A životni?

– Sve ide svojim tijekom.

Poruka studentima koji dolaze ?

– Svaki trud se isplati i sve se može kad si dovoljno uporan. Studenti, pametno iskoristite vrijeme! Ima jako puno mogućnosti za edukaciju, postoje besplatni tečajevi, radionice, volontiranja gdje možete svašta naučiti. Iskoristite to! Naravno, dajte si i malo oduška jer ničeg nema bez kvalitetnih druženja s prijateljima.

Upoznavši Ivanu, uvjerili smo se kako je riječ o osobi punoj samopouzdanja, jasnih pogleda na život pa vjerujemo kako će svi njezini planovi biti ostvareni na isti način kao i dosadašnji, a u čemu joj želimo mnogo uspjeha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije