Vijesti / Društvo
Društvo
SUBVENCIJE Kreće utrka za kupnju stana uz pomoć države, a informacija premalo

SUBVENCIJE Kreće utrka za kupnju stana uz pomoć države, a informacija premalo

Od sljedećeg tjedna svi koji žele pomoć države u kupnji prvog stana u niskom su startu. Od 15. kolovoza znat će se i ona zadnja informacija - koje su banke u igri.

Romana kupuje svoj prvi stan i odlučila je aplicirati za mjeru ministarstva kojom bi se subvencionirala polovina rate kredita prve kroz prve četiri godine otplate. No, proces je, tvrdi, izuzetno kompliciran.

- Nitko još ne zna točne informacije, natječaj još nije raspisan, a cijelo vrijeme mi moramo pripremati dokumentaciju. Vi možete dokumentaciju pripremati tek kad imate nekretninu, a malo tko od prodavatelja može čekati dva ili tri mjeseca - kaže Romana Dugandžija, jedna od onih koja želi iskoristiti državnu mjeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar Predrag Štromar nam je potvrdio kako je natječaj raspisan, ali tek onaj za banke s kojima će APN potpisati ugovor.

- One trebaju do 14. kolovoza poslati svoje prijave da li prihvaćaju da kamata bude 3,75 ili manja - kaže ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Nakon što se ponude banaka razmotre i odaberu, bit će raspisan natječaj za kupce stanova. To će biti tek početkom rujna, a do tad sva dokumentacija mora biti spremna.

Potrebno je pribaviti sljedeće: presliku osobne iskaznice, predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji željene nekretnine, presliku zemljišnoknjižnog izvatka i akta za građenje ili uporabu nekretnine, ovjerenu izjavu da ni kupac ni životni partner u vlasništvu nemaju stan ili kuću ili da imaju nekretninu koja je manja od one za koju apliciraju.

- To je procedura koja traje što znači da su kupci sad dosta unervoženi zbog činjenice što misle da neće na vrijeme stići prikupiti svu papirologiju i aplicirati - žali se agentica za nekretnine Antonija Mikšić.

Najveći problem nastaje kod izvatka uporabne građevinske dozvole.

- Kad govorimo o starogradnjama, šezdesete, sedamdesete se zna dogoditi situacija da niti ne znamo gdje su - kaže Mikšić.

A čak i kad zatražite takav dokument, pitanje je kada ćete ga dobiti.

- U ovoj sezoni godišnjih odmora s našim institucijama kao što je katastar gotovo je nemoguće doći do recimo uporabne dozvole -  kaže Dugandžija.

A upravo je vrijeme najvažniji faktor. Pravo na subvenciju ostvaruje samo 1500 najbržih. Iako nije jasno ni tko će kontrolirati redoslijed zaprimljenih prijava.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!