Vijesti / Društvo
Društvo
DANI PRIBISLAVCA Svečana sjednica OV uz dvorac Feštetić

DANI PRIBISLAVCA Svečana sjednica OV uz dvorac Feštetić

Povodom slavlja 15 godina od osnutka Općine Pribislavec, na prostoru uz dvorac Feštetić u velebnom ozračju danas u kasno popdne održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Uz mnogobrojne mještane, sjednici su prisustvovali pomoćnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, župan Međimurske županije Matija Posavec, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, dopredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenica župana Sandra Herman, župan prijateljske Općine Šentrupert u Republici Sloveniji Rupert Gole sa svojim suradnicima te načelnici i predsjednici OV nekih susjednih i suradničkih općina Međimurske županije.

Bio je tu ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Bruno Matotek, ravnateljica DV Žibeki Anita Caban i osnivačica Ljubica Železnjak, uz dakako domaćine načelnicu Općine Pribislavec Višnju Ivačić sa zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>>> Pogledajte fotogaleriju

Bili su općinski vijećnici s predsjednikom Općinskog vijeća Matijom Ladićem i njegovim zamjenicima Sašom Rakićem i Zoranom Tomašićem. Sjednica je započela blagoslovom mjesnog župnika vlč. Tomislava Kosa. U sjednicu su nas uveli tamburaši KUD Kaštel izvođenjem državne himne

U nastupnom govoru je Matija Ladić nazočne upoznao sa sastavom OV rekavši kako je ono sastavljeno od prekaljenih vijećnika i onih željnih novih izazova. – Ovim omjerom snaga Pribislavec je u dobroj poziciji da već sutra krene u nove izazove u cilju promocije ove sredine na bolje - istaknuo je Ladić.

Čestitajući Pribislavčanima njihove dane varaždinski župan im je poželio da im se što prije ostvare projekti vezani uz izgradnju nove školske zgrade, a kada je ona u pitanju pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja je istaknula kako je danas obišla radilište novog školskog zdanja.

Rekla je kako joj se dopada kako je ono koncipirano. Oduševljena je sinergijom ljudi kada je u pitanju školstvo, a izrazila je žaljenje što nije vjesnik dobrih vijesti u ulozi države u izgradnji ovog vitalnog mjesnog objekta, a to će biti tako dugo dok se ne promjene neke zakonske odredbe pa se za takve investicije lokalne sredine moraju okrenuti nekim novim izvorima financija.

Koliko je Pribislavec bio uspješan u svim dosadašnjim mandatima govorila je načelnica Ivačić. Na početku se je zahvalila na ukazanom povjerenju svojim sumještanima da i dalje bude na čelu Općine kamo je došla 2009. godine. Rekla je kako je u 9-godišnjem razdoblju u Općini ostvareno ukupne investicije od 50 milijuna kuna. Rekla je kako već idući tjedan kreće realizacija dugo očekivane investicije vrijedne 3 milijuna kuna - rekonstrukcija prometnice prema Belici u što ulazi i oborinska odvodnja.

– Tragove novih ugovora s Ministarstvom kulture vidimo u dvorištu dvorca gdje su postavljene skele gdje nas u rekonstrukciji tornjića dvorca Kaštel ministarstvo prati s 300.000 kuna te sa 100.000 kuna u elektroinstalaterskim radovima na objektu društvenoga doma - istaknula je načelnica. Što se tiče izgradnje nove školske zgrade sa sportskom dvoranom, načelnica je rekla kako je za taj završetak potrebno 10 milijuna kuna. U kraćem završnom obraćanju, nabrojivši još neke investicije, rekla je optimistički kako će sve započete i planske investicije u mandatu okončati. Iskoristila je trenutak da se za sve potpore zahvali MŽ s kojom Općina izvanredno surađuje.

Župnik je prigodnim obraćanjem otvorio sjednicu, a završne riječi na njoj čuli smo od župana Posavca: - Što se tiče same škole u Pribislavcu mi smo je počeli graditi, mi ćemo je nastaviti graditi i završiti. Količina novaca će ovisiti o dinamici same izgradnje i u ovom trenutku županijski proračun financira nastavak radova i kako Ministarstvo obrazovanja, dok se ne izmjeni zakon, ne može financirati škologradnju barem ne u ovom obimu mi ćemo već idući tjedan prema Ministarstvu regionalnog razvoja prijaviti tu izgradnju jer oni imaju određeni novac na raspolaganju za školu u Pribislavcu i završetak sportske dvorane u Orehovici pa će se nastaviti dinamika dosadašnje izgradnje, izdvojit ćemo 2 milijuna kuna iz županijskog proračuna i to će biti iskorišteno kako bi se ove godine mogli radovi nastaviti, a volio bih da to bude kroz nekoliko mjeseci izgrađeno, napravljeno, a za što nam, zajedno sa sportskom dvoranom, treba još 25 milijuna kuna, no škologradnja nam je prioritet.

Ima nekih prostora i u Ministarstvu graditeljstva, a tražit ćemo svaki dan, kao i za sve druge projekte, prostora i mogućnosti. Rješenje je u promjeni zakona da se ponovno, kako EU fondovi ne mogu financirati izgradnju, da se na nacionalnoj i lokalnoj razini to financira - podvukao je Posavec. Istaknuo je zadovoljstvo realizacije ostalih projekata u Pribislavcu i obećao kako će imati podršku Županije.

Što se tiče samog današnjeg dana župan je rekao kako je kako je on prilika za sumiranje dosadašnjih rezultata, ali i definiranje smjernica za nove izazove. Mišljenja je da se je dosta napravilo, da gospođa Ivačić radi dobro i takvi koji tako rade imat će podršku Županije.

- Mi ćemo kroz Strategiju prometnog razvoja, koja je danas usvojena na Vladi, definitivno otvoriti Međimurje prema Zagrebu i prema ostalim zemljama. Njome je usvojena brza pruga od Kotoribe preko Čakovca i Varaždina do Zagreba i brza cesta od Čakovca do Varaždina. Kada izgradimo školu dvorac Kaštel ide u turističke svrhe, a idući tjedan ćemo početi razgovarati o daljnjim investicijama u Zračnu luku Pribislavec, a važan je i projekt gospodarske zone čiji smo vlasnici MŽ i Općina u jednom dijelu.

Riječ je o vojnom poligonu koji ćemo u jednom dijelu predati Općini na upravljanje glede gospodarskih investicija - poručio je na kraju župan. Izveden je kolažni kulturni program u kojem su sudjelovali članovi KUD Kaštel Pribislavec, mališani iz DV Žibeki, Dječji folklor te recitatori mjesne OŠ.

Sjednici su prisustvovali grofica i grof, Erin Horvat i Karlo Korunek. Od 21 do 23 sata trajat će vizualizacija prošlosti dvorca Kaštel i nasela Općine Pribislavec. Programi uz Dane općine traju do nedjelje, a započeli su jučer predstavom Krtice u izvođenju Teatra Kerekeš.

Svekoliki program današnje svečanosti vodila je Mateja Gošćiej.

>>> Pogledajte fotogaleriju

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!