VIDEO I FOTO 11. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje

Općina Donja Dubrava i Duga, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec, uz generalnu potporu Međimurske županije bili su u nedjelju 27. kolovoza po 11. puta organizatori i domaćini manifestacije Dane dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.

>>> Pogledajte fotogaleriju

‘Dobravski ljuk’ je autohtona sorta luka koja se od davnina uzgaja na ovom području i isto tako tradicijski prodaje u pleterima na proštenjima, za Veliku Gospu u Svetoj Mariji i Svetu Nedjelju u Ludbregu. ‘Dobravski ljuk’ obilježava i ovogodišnju manifestaciju putem koje je svoje ekološke proizvode predstavilo 49 izlagača iz šest hrvatskih županija s bogatom paletom proizvoda.

Nastojanja su struke i zaljubljenika u bogatu tradiciju ovog kraja da ‘Dobravski ljuk’ zauzme više mjesto u sortimentu povrća. Stoga ne čudi što je ‘ljuk’ uvršten na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvana sorta, a potom i upisan na Sortnu listu EU. O tome je govorio dr.sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva.

Prodaja ove domaće sorte je osigurana, jer su potrošači prepoznali kvalitetna svojstva ovog luka. Također, povezivanjem bogate tradicije i ekološke proizvodnje ove autohtone sorte luka zasigurno će pridonijeti razvoju turizma i promociji ovog kraja.

Manifestacija je održana u dvorištu doma kulture Zalan u Donjoj Dubravi gdje su se okupljenima, uz spomenutog Haramiju, obratili općinski načelnik Marijan Varga izrazivši zadovoljstvo velikim brojem izlagača te dodao kako je to dodatna obveza da sve naredne manifestacije budu još bolje. Zahvalio se je izlagačima, onim bližnjim te onima koji su do Donje Dubrave napravili stotinjak i više kilometara.

Manifestaciju je otvorila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, redovita gošća donjodubravske manifestacije, istaknuvši radost velikog broja izlagača, ali i ponosa o veličini ‘dobravskoga ljuka’ koji je svojom kvalitetom stekao ugled daleko od njegove postojbine. – To je samo dokaz da Međimurci vole svoju zemlju, da je obrađuju onako kako treba i da će glede toga Međimurska županija poljoprivrednicima pružiti odgovarajuću potporu u promociji njihovih proizvoda – poručila je Herman.

Radost rasta ugleda ‘ljuka’ izrazio je idejni začetnik manifestacije Josip Sabol, ovog puta u svojstvu izvršnog direktora Dana dobravskog ljuka i ekološke proizvodne. Manifestaciji su nazočili načelnici susjednih općina kao i oni iz Republike Mađarske, a tu je bio i drugi zamjenik župana Josip Grivec.

Već tradicionalno, članice Udruge umirovljenika, Crvenog križa i Udruge žena pripremili su jela od ‘ljuka’ te brojne specijalitete koji su se mogli vidjeti i degustirati u vijećnici Doma kulture Zalan. Članice Udruge žena predstavile su u Info centru proizvode iz domaće kuhinje izložbom ‘Iz bakine škrinjice, špajza i kuhinje’.

Popratni sadržaji su bile dvije izložbe slika slikara Zorana Horvata i Franje Mustača – Medarovog kao i nastup žena iz Podturna prikazom starih zanta. Kao i svake godine, profesor Željko Sobotka, savjetnik za samopomoć ljekovitim biljem, održao je u prostoriji Doma kulture ‘Zalan’ predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka. Za kulturni program tokom dana brinuli su članovi KUD Seljačka sloga D. Dubrava, dok su članovi Udruge UDVDR-a pripremali topli obrok za sve sudionike manifestacije.

U kulturnom dijelu programa istaknut ćemo nastup cimbalista Vilima Čituša i Dražena Baloga te nastup Župnog pjevačkog zbora i recitatorke Dine Zvonar.

Kao gost i veliki kupac ovamo je neslužbeno, po otvaranju, došao i međimurski župan Matija Posavec. U popodnevnim satima obol manifestaciji su dali članovi mjesnog KUD Seljačka sloga.

>>> Pogledajte fotogaleriju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije