SVETA NEDJELJA U Ludbregu finale najvećeg proštenja u Hrvatskoj

Ovogodišnja manifestacija Dani ludbreške Svete nedjelje održat će se od 25. kolovoza do 3. rujna, a posjetitelje i ove godine očekuje raznolik program.

Na samu Svetu nedjelju, 3. rujna, procesija hodočasnika, svećenika i biskupa od Župne crkve prema Zavjetnoj kapeli kreće u 10.30 sati. Procesiju i hodočasničku misu predvodit će msgr. Egidije Živković,biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna uz sudjelovanje biskupa domaćina msgr. Josipa Mrzljaka i msgr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog.

Ove će godine u Ludbregu biti rekordan broj izlagača. Očekuje ih se oko 450, koji će štandove imati u sklopu proštenja, ali i tradicionalnog ludbreškog Sejma koji će biti otvoren u četvrtak 31. kolovoza.

Program će biti raznolik, a u petak, 1. rujna, bit će zavjetno hodočašće susjednih župa, a odmah drugi dan, na Svetu subotu u Ludbreg će hodočastiti brojni vjernici iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

U zabavnom dijelu programa održat će se tri koncerta, i to u šatoru kod dvorca Batthyany. Tako će u četvrtak, 31. kolovoza, od 21 sat nastupati Opća opasnost. Petak je rezerviran za popularnu Maju Šuput, a subotnja večer rezervirana je za koncert Begina.

Važno je istaknuti da će posjetitelji imati prilike od petka, 1. rujna do nedjelje, razgledati dvorac Batthyany u kojem će se održati sajam antikviteta i izložba čajeva. Uz to, slobodan će biti i ulaz u kapelicu Sv. Križa.

Program manifestacije ove godine upotpunit će i folklorni susreti u organizaciji ludbreškog kulturno-umjetničkog društva koji su nakon godina održavanja u raznim terminima svoje mjesto pronašli u sklopu održavanja najveće ludbreške manifestacije.

Ova se manifestacija temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati.

Ludbreška Sveta Nedjelja jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije