FOTO Međimurci sudjelovali na manifestaciji 38. Lendavska trgatev

38. Lendavska trgatev – etnološko-gastronomska priredba započinje svake godine sa tradicionalnom povorkom na kojoj su slikovito prikazani običaji uz branje grožđa.

Kroz glavnu gradsku ulicu prošlo je više od 800 nastupajućih koji su se predstavili u pedesetak skupina iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Povorku je pratilo oko 10000 Lendavčana, njihovih gostiju te brojni turisti.

U povorci je sudjelovalo 17 Mjesnih odbora koji su na kolima prikazali stare zanate i običaje. Prije osam godina Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave je prvo sudjelovalo kao folklorna skupina da bi ove godine folklornih skupina bilo osamnaest. Uz domaće HKD Pomurje sudjelovali su KUD Žiškovec, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, KUD Podturen, KUU Zasadbreg, KUD Mursko Središče i KUD Mihovljan.

Zajedničkim snagama međimursku svatovsku povoku od 52 svata prikazali su KUD Žiškovec i HKD Pomurje. Dugu povorku predvodio je zastavnjak, a pratili su ga kaproni sa sabljama te mladoženja sa kumom, hadnač i podsnehalja, šerekapetan, primeškapetan, podlekiči,hižni japek i mamica te mlada sa starešinom.

Posebna atrakcija su bila djeca u nošnjama koje je predvodio dečko sa živim pijetlom za sokačico.

Neizbježni tamburaši te cijeli Folklorni ansambl HKD Pomurje pjevao je međimurske pjesme te izveo ples sa bidrama ispred lendavske crkve i glavne pozornice Lendavske trgatve.

Starešina je u ime svatova pozdravio građane Lendave i predstavio čin oproštaja mlade od roditelja. Kako je običaj kad idu međimurski svati i u Lendavi su bili posjetioci ponuđeni sa svatovskim kolačima i vinom.

Nakon povorke priredba je nastavljena sa Folklornim festivalom na otvorenoj pozornici lendavskog kulturnog doma, na kojem se je predstavilo 12 domaćih i gostujućih folklornih, zborskih i glazbenih skupina.
Koncertom glazbene skupine Mladi gamsi na prostoru razglednog tornja Vinarijum u Lendavskim Goricama te zabavom završena je 38 Lendavska trgatev.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije