Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Bajkovita kuća - svijet surfinija Verice Kuzmić

FOTO Bajkovita kuća - svijet surfinija Verice Kuzmić

Vozite li se Donjim Vidovcem od pravca Kotoribe, krajičak vašeg oka morat će pasti na desnu stranu bajkovite kuće u Ulici Nikole Tesle 7. To je dom obitelji Kuzmić koji je, od travnja do početka studenog, 'okovan' prekrasnim surfinijama koje krase prozore i balkone kuće.

Za bajkoviti izgled zaslužna je gazdarica kuće Verica Kuzmić. Kako sama kaže, cijelu bajku je pokrenula prije šest godina zato što je od malih nogu zaljubljenica u prirodu, a jedan prekrasan njegovani cvijet može vam reći sve najljepše.

- Drago mi je što sam barem malo pridonijela ljepšem vizualnom dojmu ulaska u naš Vidovec – kaže Verica. S uzgojem je započela s nadopunom znanja o tom cvijeću da bi danas mnogima zastao dah kada im se ukažu pa čak i onima kojima priroda nije u prvom planu.

- Bila bi presretna kada bih svojim primjerom potaknula svoje sumještane da uljepšaju svoje prozore, balkone, okućnice, rado ću im pomoći savjetima - kaže.

Cvijet surfinije?

- Riječ je o jednoj od najljepših, ali i najzahtjevnijih biljaka koje njegujem pažljivo, po točno određenim pravilima jer svako odstupanje može biti pogubno. Surfinije moraju biti okrenute na južnu stranu, inače gube cvijet. Zemlja mora biti vrhunska, s dovoljno hranjiva. Najvažnije je, naravno, zalijevanje.

Surfinija zahtijeva jako puno vode i ako korijen samo jedan dan ostane suh, teško ga je vratiti – kaže i dodaje da kada su vremenski uvjeti normalni zalijevaju se jednom dnevno, no ovoga ljeta je to bilo u nekim slučajevima i dva puta.

Za to, ovisno o vremenu, potroši dnevno sat i više vremena. - Nije dovoljna samo voda imam ja svoju zasebnu recepturu za njihovu ljepotu - kaže i nudi pomoć u svezi toga.

Za taj raskoš i ljepotu zasluge pripadaju i snahi Aleksandri. Ona je bila uz cvijeće u dane kada je Verica sa suprugom Alojzom bila na moru. U snahu ima veliko povjerenje.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!