ZEUS protiv gradnje hidroelektrana na Muri u Sloveniji

Nekoliko udruga za zaštitu prirode pokrenulo je na međunarodnoj razini potpisivanje peticije za očuvanje rijeke Mure u Sloveniji, a među inicijatorima je i Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar (ZEUS) iz Hrvatske.

Upozoravaju da Slovenija planira izgraditi osam hidroelektrana na 50 kilometara toka Mure, čime bi se ugrozio dio “europske Amazone”, područje s vrijednom florom i faunom, u susjednoj državi, a sve bi to utjecalo i na dio te rijeke u Hrvatskoj.

– Odluka o izgradnji prve brane na Muri kod Hrastje – Mota je pred vratima. Ovaj projekt je samo pokretač za izgradnju sljedećih sedam brana. Izgradnja osam hidroelektrana imala bi izuzetno negativan utjecaj na Muru, koja je dio ekološke mreže Natura 2000 i dom osjetljivih staništa ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra.

Mura je također rijeka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji te ovdje nalazimo i rijetke vrste kao što je dunavska jesetra – upozorio je Arno Mohl iz WWF Adrije, jedne od udruga koje su organizirale potpisivanje peticije “Spasimo Muru!” koja će biti poslana slovenskoj ministrici za okoliš Ireni Majcen.

Ekolozi ističu da su rijeke poput Mure rijetkost u Europi i treba ih očuvati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije