POLICIJA dobiva nove odore, tehničku opremu i veće plaće

Apeli policijskih sindikata koji već dulje vrijeme upozoravaju na katastrofalno stanje policijskih odora te nedostatak opreme – od vozila do metaka – izgleda da su urodili plodom jer je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare obećao ne samo da će ti problemi biti otklonjeni u što kraćem roku nego i da će se policajcima povećati i plaće.

Tako će veću osnovnu plaću u iznosu od stotinu do dvije stotine kuna dobiti 7655 temeljnih, interventnih i specijalnih policajaca. Ministar kaže da policijska plaća ubuduće neće biti manja od 5000 kuna. Plaća policajca početnika sada iznosi oko 3900 kuna.

Puške domaće proizvodnje

– Uskladili smo proračun za 2018. godinu s Ministarstvom financija, a za povećanje plaća bilo je potrebno godišnje osigurati 41,310.109 kuna. Ista sredstva za povećanje plaća policijskih službenika osigurana su internom preraspodjelom tako da nisu dirana odnosno umanjena materijalna prava drugih policijskih službenika – kazao je ministar Božinović.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić bio je povećao plaće “običnim” policajcima, no na štetu onih s visokom i višom stručnom spremom. Ministar Božinović najavljuje povrat tih ukinutih prava, za što će trebati osigurati još 17 milijuna kuna. Što se pak tiče odora, doznajemo da je osnovana radna skupina koja se bavi tom problematikom.

Sastali su se u mandatu bivšeg ravnatelja Marka Srdarevića i tada je bilo predlagano da se odora potpuno mijenja, i to po uzoru na uniforme kakve nose policajci iz podneblja sličnog našemu. Najsklonija rješenja pronađena su u uniformama portugalskih, španjolskih, francuskih i talijanskih policajaca. Navodno se razmišlja o tome da se ne pravi razlika između ljetne i zimske odore, odnosno da ona bude slojevita i da se odjevni predmeti dodaju ili oduzimaju, ovisno o godišnjem dobu.

O ovim prijedlogima će radna skupina češljati na sastanku. Neovisno o ishodu njihova sastanka, ministar Božinović najavio je da će policajcima još ovaj mjesec biti riješeno pitanje obuće te da bi dva dobavljača uskoro trebala isporučiti 2500 vjetronepropusnih jakni. Ministar je također naglasio da je u proteklih devet mjeseci realizirano 51 posto planiranih sredstava te da je u tom području potreban daljnji predani angažman kako bi realizacija bila potpuna.

Posebno se osvrnuo na razmatranje nabave nove puške domaće proizvodnje kao i jačanje IT opremljenosti MUP-a. Ministar Božinović optimističan je i u pogledu deficita policijskih vozila pa najavljuje da će policija do kraja godine imati više od 900 ophodnih osobnih vozila s policijskim obilježjima i više od 1400 civilnih osobnih automobila, 400 motocikala te 170 “marica”.

Sindikalci zadovoljni

S nakanama koje kani provesti u djelo, ministar Božinović je jučer na sastanku upoznao i predstavnike reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u – Dubravka Jagića, šefa Sindikata policije Hrvatske, predsjednika Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravka Lončara i čelnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Borisa Plešu.

Sindikalci, koji su s ministrom te glavnim ravnateljem policje Nikolom Milinom nazočili konferenciji za medije, zadovoljni su obećanim: – Policajac je ogledalo države, on mora biti dobro zaštićen i opremljen i sustav treba stajati iza njega – rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije