FOTO Otvorene Varaždinske barokne večeri uz Bacha i Händela i vatromet

Svečanim koncertom u varaždinskoj katedrali u petak, 22. rujna, započele su 47. Varaždinske barokne večeri. Članovi Purcell zbora i Orfej orkestra iz Budimpešte izvodli su maestralna djela Bacha i Händela, a izvedbom je ravnao dirigent György Vashegyi.

Koncert je započeo u 20 sati inotniranjem himne Republike Hrvatske, nakon čega je uzvanicima i ljubiteljima barokne glazbe upućena dobrodošlica.

– Proslavili smo danas dvije svečanosti, pobjedu nad neprijateljskom vojskom i svečanost glazbe, Varaždinske barokne večeri. Iako se čini kao puka slučajnost da su ta dva važna događaja pala na isti dan, postoji možda manje uočljiva ili čak skrivena unutarnja poveznica – započeo je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

– Prije 26 godina varaždinska mladost nošena mudrošću, smjelošću obranila je grad od neprijateljske nametnute sile i učinila nas slobodnima od vanjske prisile, svega tuđinskoga, okova mržnje, stoga upravo danas cijenimo ono što je naše, a to su tradicija glazbe, kulture, naš kulturni identitet. Tada smo bili moćni jer smo bili jedinstveni u tim događajima, tako ćemo danas biti moćniji što više budemo različiti i obogaćivali naše različitosti – kazao je Čehok, dodavši kako je potrebno njegovati prijateljske odnose sa susjednom zemljom Mađarskom, ovogodišnjim partnerom festivala.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske, Istvan Ijgyarto, rekao je kako je toj zemlji čast biti partner festivalu koji je sa svojom tradicijom postao međunarodno priznat.

– Hrvatska je jedan od naših najvažnijih susjeda, trudimo se ojačati suradnju koja posljednjih godina bilježi dinamičan razvoj. Mnogo je dodirnih točaka u povijesti naših naroda, a kultura je spona putem koje jačamo povjerenje između naše dvije zajednice i zajednički srednjoeuropski identitet – istaknuo je, dodavši kako se nada uspješnoj suradnji i u budućnosti.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Damir Habijan, kazao je kako su Varaždinske barokne večeri jedan od najeminentnijih festivala barokne glazbe u svijetu.

– Da je tome tako govori i niz suradnji sa zemljama koje žele biti partneri festivala. Ove godine riječ je o prijateljskoj, susjednoj zemlji Mađarskoj, pri čemu im čestitam. Nit vodilja ovog festivala je glazba kao univerzalni jezik koji je svima razumljiv, koji ih spaja ljude, a ne da ih dijeli. Uživajmo narednih dana u glazbenoj čaroliji Varaždinskih baroknih večeri! – kazao je.

Izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske i njenoj savjetnici, Renati Margaretić Urlić, pripala je čast službenog otvorenja 47. Varaždinskih baroknih večeri.

– Ovaj festival zaslužuje posebno poštovanje, a pionirsku ulogu Varaždina, u području barokne glazbe, treba posebno isticati. Čestitam organizatorima i svima koji podupiru Varaždinske barokne večeri, čuvajući time naš nacionalni identitet. Čestitam i zahvaljujem zemlji partneru, Mađarskoj, koja je ove godine pružila priliku svojim najboljim virtuozima da nam prenesu svoje glazbeno umijeće. Večeras smo ujedinjeni plemenitošću glazbe – kazala je.

Nakon koncerta u katedrali na Franjevačkom trgu nastupili su mađarski gosti, folklorni ansambl Folka iz Zalaegerszega, a kod Starog grada tradicijski ansambl Haranglab. Iza 22 sata varaždinsko je nebo prošarao barokni vatromet.

Varaždinske barokne večeri potrajat će do 2. listopada, a nakon koncerta otvorenja donose još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te 15 koncerata u ukupno četiri hrvatske županije.

Cijeli program 47. Varaždinskih baroknih večeri pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije