Vijesti / Društvo
Društvo
SVJETSKI DAN SRCA Obilježit će se u 30. rujna u Gradu Prelogu

SVJETSKI DAN SRCA Obilježit će se u 30. rujna u Gradu Prelogu

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije s mnogobrojnim partnerima već devetu godinu za redom obilježava Svjetski dan srca. I ove su godine pripremili dvije velike javnozdravstvene akcije koje će se održati u gradovima, a jedna od njih je i u gradu Prelogu. Moto ovogodišnjih akcija je "Kreni putem zdravog srca".

Bolesti srca i krvnih žila i danas se nalaze na prvom mjestu po smrtnosti u svijetu te svake godine prerano odnose živote 17,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2030. godine broj umrlih narasti do 23 milijuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ima mnogo razloga zbog kojih je važno kontinuirano ulagati napore u prevenciju i edukaciju stanovništva te rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, kako bi se broj oboljelih i umrlih osoba što više smanjio.

S ciljem informiranja stanovništva širom svijeta o tome da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, te sa željom ukazivanja na činjenicu da se 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može izbjeći ako se četiri glavna faktora rizika (uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetne uporabe alkohola) kontroliraju, Svjetska kardiološka federacija je još 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca, koji se diljem svijeta obilježava 29. rujna.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, uz brojne partnere, već dugi niz godina obilježava Svjetski dan srca u Međimurju organizacijom različitih događaja.

Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je:

- promicanje zdravog načina života (osobito zdrave i uravnotežene prehrane, redovite fizičke aktivnosti i nepušenja)
- rano otkrivanje osoba s nepovoljnim rizičnim čimbenicima za bolesti srca i krvnih žila
- prevencija obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

Program obilježavanja Svjetskog dana srca u Prelogu 30. rujna:

- U 9h pozdravne riječi organizatora – park Crkve Sv. Apostola Jakoba
- U 9h - FlashMOVE plesni događaj, u parku oko Crkve Sv. Apostola Jakoba, u kojem će sudjelovati djeca uključena u Društvo naša djeca Prelog, članovi Plesno-scenske skupine Udruge umirovljenika Prelog, i drugi zainteresirani
- U 9,30h biciklijada pod nazivom „BICIKLOM ZA SRCE“
- BICIKLIJADA ZA NAJMLAĐE – za djecu vrtićke dobi će biti organizirana biciklijada oko Crkve sv. Jakoba
- BICIKLIJADA za sve ostale zainteresirane osobe – start će biti u parku ispred Crkve Sv. Jakoba. Vozit će se kroz Donji Kraljevec, Hemuševec, Draškovec, Cirkovljan i natrag do Preloga. Dužina rute je otprilike 14 km tako da je mogu odvoziti sve dobne skupine, od djece, do umirovljenika.
- Od 9,30-10,30h – „VOLONTERI U PARKU“ (u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti“ zdravo“), u parku oko i ispred Crkve Sv. Jakoba, organizirat ćemo različite igre za djecu, njihove roditelje te djedove i bake (u organizaciji Društva naša djeca Prelog (Dječji forum Prelog i Draškovec))
- Od 9-11,30h – Radionica o postupku oživljavanja i korištenja automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) – provodit će je djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije
- Od 9-11,30h – Radionica „Provjerite svoj rizik“ – radionicu će provoditi studenti medicine, medicinske sestre i liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te iz drugih zdravstvenih ustanova Međimurja

Zainteresirane osobe će imati priliku izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi, krvni tlak i pokazatelje uhranjenosti, te popuniti Upitnik za procjenu rizika obolijevanja od tipa II šećerne bolesti, odnosno kardiovaskularnih bolesti.

Nakon izvršenih mjerenja, sudionici akcije će moći razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara, te dobiti savjete o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima važnim u prevenciji i kontroli kroničnih bolesti. Svima će biti dostupni i brojni edukativni materijali.

U slučaju kiše, biciklijada će se odgoditi, a sve ostale aktivnosti će se održati u Osnovnoj školi Prelog.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!