FOTO Dan ružičaste vrpce: Rak dojke ne poznaje dob, pregledi su važni

>> Dan ružičaste vrpce u Čakovcu (Subota, 7.10.2017.)

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Dan ružičaste vrpce posvećen je prevenciji i edukaciji jer rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi, tu veoma važnu ulogu ima tzv. ‘terenski rad’. Taj podsjetnik je bio današnji štand postavljen ispred zgrade Scheier u Čakovcu gdje su se dijelili promotivno-edukativni materijali. Tako rade već 17 godina, koliko je klub aktivan.

Kako je rekla Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke ‘Nova Nada’ Čakovec, klubovi su ti koji podsjećaju žene da vode brigu o sebi, o svojim dojkama, da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i da vode samopregled dojki, ako to znaju i mogu.

– A one kojima se to desilo, kao i nama, nije kraj – mi smo tu. Djelujemo u klubu sa 70 aktivnih članica koje se druže svaki prvi ponedjeljak u mjesecu. To je pomoć nama oboljelima da jedna drugu bodrimo na život dalje – poručila je predsjednica i dodala kako život poslije bolesti nije stao i želimo pokazati ženama da su tu kraj nas.

Kada je bolest otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti.

– Rak dojke danas nije neki bauk i on je u ranom stadiju izlječiv – dodala je. Rekla je i to kako on ne poznaje ni granice, niti dob, a primjer toga je struktura članica kluba kojih ima prilično mladih, a li i onih koje su prošle osamdesetu.

Izrazila je radost kako su žene prepoznale klupske akcije što je dokaz da im se sve više i više priključuju pa stoga članice kluba pozivaju građane da im se pridruže i daju podršku svim ženama koje se bore s ovom bolešću i nastoje je pobijediti.

Današnjim obilježavanjem Dana ružičaste vrpce prikupljeno je 3260 kuna od donacija građana kojima od srca zahvaljuju!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije