FOTO Seljačka sloga Donja Dubrava proslavila 90. rođendan

U subotu navečer u Sportskoj školskoj dvorani u Donjoj Dubravi bilo je izuzetno svečano. Svečarsku atmosferu napravilo je više stotina gledatelja i nešto više od stotinjak izvođača rođendanske priredbe KUD-a Seljačka sloga D. Dubrava koje je tog 7. listopada proslavilo devet desetljeća osnutka i aktivnoga rada.

Program i pljesak dug, topao i iskren bio je upućen subotnjim izvođačima, ali i svima onima koji su kroz sva ta desetljeća pisali povijest od Amaterskog društva Dubravka, preko Ogranka Seljačke sloge do današnjeg KUD.

– Bilo je to tisuće ljudi, zaljubljenika koji su vrijedno radili na očuvanju folklorne tradicije našeg mjesta, naše Dobrave. Njihov je rad bio prepoznat što je rezultirali brojnim pozivima na nastupe. Ljepotu dobravske i međimurske popevke i plesa prenijeli smo diljem Lijepe Naše, ali i Italije, Mađarske, Češke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i Švedske.

No najviše se ponosimo nastupom na 1. Smotri međunarodnog folklora na koju nas je pozvao sam dr. Vinko Žganec. Jednako smo ponosni nastupom na Balkanskom festivalu narodnih plesova koji se održavao u Ohridu, kao i brojnim nastupima na državnim smotrama u Vinkovcima i Đakovima. Diskografska produkcija našeg društva vuče korijene iz 60-tih godina prošlog stoljeća kad smo snimali niz naših pjesama za Hrvatski radio, te obavili niz televizijskih snimanja za HTV.

Iz tog vremena je i naša prva samostalna diskografska produkcija; desetak pjesama objavljeno je na, u ono vrijeme vrlo popularnoj kazeti. Danas su vinilne ploče i kazete stvar prošlosti, ali mi idemo ukorak s modernom tehnologijom pa nastavljamo snimanjem CD-ova. To je u našu Dubravu donijelo i tri Porina, najveće diskografske nagrade u Hrvatskoj. A za njih su, uz naše članove, ponajviše zaslužni Antun Horvat i Elizabeta Toplek – rekla je u nastupnom govoru Štefica Kovač, predsjednica KUD-a Seljačka sloga, na svečanoj akademiji koja je u holu mjesne OŠ prethodila velebnoj priredbi koja je potom održana u Sportskoj dvorani.

– Stotinjak vrijednih članova i dalje marljivo radi na čuvanju naše tradicijske kulture, a najviše nas veseli veliki broj mladih članova kao i brojnost onih članova koji zbog godina više ne mogu aktivno nastupiti, ali su uvijek uz nas kao pomoć i potpora – dodala je na kraju. Riječ je potom preuzeo akademik Dragutin Feletar, autor društvene monografije, koji je govorio o manje poznatim aspektima koji su prethodili nastanku Dubravke, istaknuvši kako je Donja Dubrava u prošlosti, uz Čakovec i Prelog, bila mjesto na koje se s respektom gledalo.

Gosti i uzvanici svečanosti, međimurski dožupan Josip Grivec, predstavnica Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Mirjana Hržić, općinski načelnik Marijan Varga svoje su čestitke uz jubilej sveli u riječi zahvalnosti za dosadašnji rad poželjevši Slogi još mnogo rođendana. Uz njih tu je kao posebna gošća bila i Mirjana Ribić, ravnateljica tamošnje OŠ.

Svečarski trenutak je iskorišten za dodjelu zahvalnica. Primili su i predstavnici spomenutih institucija, svi dosadašnji predsjednici, mjesne udruge kao i pojedinci koji su dali dio obola za promaknuće društvenoga rada, a tu su bili i nezaobilazni sponzori društva.

U toj dostojanstvenoj atmosferi svi su se sjetili preminulih slogaša, sa spomenom imena Elizabete Toplek- Tete Lize, odavši im počast minutom šutnje, a što su učinili i gledatelji u dvorani gdje je svečanost nastavljena. Ovdje smo vidjeli nastupe dvojca cimbulaša Dražena Baloga, koji je izveo državnu himnu, i Vilima Čituša.

A tamo smo u 120 minuta vidjeli mimohod kolažnog programa izvedenog od onih koji su tek zakoračili u redove društva, onih koji su bili uzor sadašnjima koji su svojim glazbenim, glumačkim, pjevačkim i plesačkim umijećem izazvali salvu oduševljenja, a što je na kraju rezultiralo da su za posljednju točku programa, koreografijom Podravskih svati.

Svi plesači su prisutne u dvorani na početku priredbe pozdravili uvodnom pjesmom, a potom nam je vrsna i sustavna voditeljica priredbe Janja Kovač ispričala priču o njihovoj Slogi koja je oformljena 31. srpnja 1927. godine. Istaknula je posebne društvene segmente koji se odnose na, Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu, Smotru folklora u Donjoj Dubravi, 2009. godinu kada je izdan CD Teta Liza i Tonček pa do danas koje članstvo djeluje u plesnoj, dramskoj i tamburaškoj sekciji.

Spomenula je reprezentativne prostorije u kojima je mala etnografska zbirka ovoga kraja u kojoj su izložena mnoga priznanja i nagrade koje su dobili za svoj rad i postignute uspjehe. Dodala je kako je društvo za svoj rad primilo i najveću županijsku nagradu u kulturi, nagradu Zrinski, a dobitnik je i Zlatne plakete Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.

– Ova proslava, kao ni cjelokupno djelovanje, ne bi bila moguća bez sponzora kojima bi se htjeli javno zahvaliti – Ministarstvo kulture RH, Međimurska županija, Međimurske vode, Međimurje-plin, Općina Donja Dubrava i OŠ Donja Dubrava – posebno je istaknula voditeljica. Pročitala je imena sviju koji su dobili zahvalnice, ali i onih koji su dobili priznanja za godine kontinuiranoga rada, odnosno posebni doprinos.

Marko Karloci za 35 godina, Vlado Čmrlec za 30, Štefica Kovač i Antun Horvat za 25 godina, za 20 i više to su Damir Vidović,Darko Klarić, Đurđa Rusak i Saša Štefić, za 15 godina i više Tea Hertelendi, Nino Klobučarić, Božica Kivač i Dejan Čižmešija. Za 10 godina i više priznanja su primili: Filip Trstenjak, Monika Vidović, Luka Klobučarić, Vjenceslav Jančec, Petra Međimurec, Janja Kovač, Dina Zvonar i Valentin Kočiš, za 5 godina i više: Tihomir Radmanić, Martina Kovač Radmanić, Slađana Milner, Tatjana Kivač i Bernarda Miser.

Zahvalnice za dugogodišnji rad i svesrdnu pomoć KUD-u dodijeljene su za povremeno uključivanje u rad KUD-a i sam nastup na obljetnici KUDa i članovima koji još nemaju 5 godina kontinuiranog rada. Među čestitarima ovdje su bili predstavnici susjednih KUD-ova: Kotoribe, donjeg Vidovca, Svete Marije, Preloga, Nedelišća, Legrada i Ludbrega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije