Vijesti / Društvo
Društvo
SVE SMO ZAGADILI: I u medu pronađeni pesticidi

SVE SMO ZAGADILI: I u medu pronađeni pesticidi

Izgleda da smo ovu našu Zemlju, a i njezine stanovnike doveli do ruba. Pitanje je ima li uopće povratka. Zagadili smo sve što se zagaditi da - zemlju, zrak, vodu (nedavno je objavljeno da se mikroplastika nalazi u pitkoj vodi i morima svugdje u svijetu). I tu nije kraj.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sussex analizirali su uzorke meda iz cijelog svijeta i u njima pronašli zabrinjavajuću količinu pesticida. Na analizu je poslano 198 uzoraka, a u njih čak 75 posto pronađena je barem jedna vrsta pesticida, dok je u deset posto analiziranog meda bilo četiri do pet vrsta kemikalija. Najzagađeniji med je u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci su ove rezultate nazvali alarmantnima i zatražili od vlasti diljem svijeta trajnu zabranu uporabe pesticida na farmama. 'Bez sumnje, svatko tko redovno jede med, unosi u svoj organizam i malu dozu neurotoksina. To ih neće ubiti i možda im neće nanijeti vidljivu štetu, ali ne znamo hoće li imati dugoročne posljedice zbog izloženosti koktelima pesticida u medu i većini druge hrane', kazao je profesor biologije Dave Goulson.

Insekticidi neonikotinoidi su neoruaktivne kemikalije vrlo slične nikotinu i vrlo učinkovite u zaštiti usjeva, a mogu se prskati na lišće ili njime obložiti sjeme što neonikotinoide dovodi ravno u biljku koja raste. Analize su pokazale da su neonikotinoidi (najrasporstranjeniji pesticidi na svijetu) otrovni za pčele i bubamare. Mogu im oštetiti mozak zbog čega pčele gube sjećanje i prestaju tražiti nektar i pelud.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!