CJEPIVO za HPV besplatno za učenice i učenike osmih razreda

I ove školske godine cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) Ministarstvo zdravlja uvrstilo je kao besplatno, preporučljivo i neobavezno cijepljenje u program cijepljenja. Besplatno cijepljenje je ove godine omogućeno učenicama i učenicima osmih razreda osnovne škole, javljaju iz Zavoda za jvno zdravstvo Međimruske županije.

Koje bolesti može uzrokovati infekcija HPV-om?

Postoje brojni tipovi HPV-a (njih 40-tak uzrokuje spolne infekcije kod ljudi), a prema mogućnosti izazivanja bolesti kod ljudi dijele se u dvije glavne grupe. Prvu čine tzv. Visokorizični tipovi koji mogu uzrokovati premaligne promjene (promjene za koje postoji rizik od prelaska u rak) genitalnog (spolnog) područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije kod osoba oba spola.

Drugu grupu čine tzv. Niskorizični tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice koje se manifestiraju izraslinama u anogenitalnom području kod oba spola, vrlo su neugodne, moraju se odstranjivati, a recidivi bolesti su česti. Infekcija humanim papiloma virusom je najčešća virusna spolno prenosiva infekcija. Vjerojatnost zaraze tijekom života je, zbog proširenosti virusa u populaciji, vrlo velika. HPV se prenosi s osobe na osobu kontaktom preko kože i sluznica, tijekom spolnog odnosa ali i izravnim nespolnim kontaktom. Cijepljenjem se obolijevanje od navedenih bolesti koje su uzrokovane HPV-om smanjuje preko 90%.

Kako se zaštiti od ostalih spolnih infekcija?

Treba ponoviti da iako je infekcija HPV-om najčešća spolno prenosiva bolest među mladima, postoji još mnogo drugih spolnih infekcija te da je odgovorno spolno ponašanje vrlo važno u očuvanju spolnog (reproduktivnog) zdravlja.

Spolno prenosive infekcije (SPI) imaju veliki javnozdravstveni značaj jer komplikacije mogu imati negativan utjecaj na plodnost i spolno zdravlje oboljelih, zdravlje trudnica i djece te opće zdravlje i kvalitetu života. Osim na tjelesno, utječu i na psihosocijalno zdravlje te su često povezane sa stigmom i diskriminacijom.

Za prevenciju SPI-a je važno odgovorno spolno ponašanje, kao i rano otkrivanje i liječenje, i to istodobno oba odnosno svih partnera. Odgovorno spolno ponašanje podrazumijeva suzdržavanje od spolnih odnosa (apstinencija), spolne odnose isključivo u uzajamno vjernoj vezi te redovito i pravilno korištenje zaštite pri svakom spolnom odnosu sa svim spolnim partnerima (UNICEF-ova tzv. ABC strategija prema engl. Abstinence ili suzdržavanje od spolnih odnosa, engl. Be faithful ili biti vjeran, engl. Condom ili kondom).

Provedba cijepljenja protiv HPV-a u Međimurskoj županiji učenika 8. razreda

Cijepljenje se od ove godine provodi deveterovalentnim cjepivom protiv HPV-a (Gardasil 9) čija je zaštitnost od navedenih infekcija uzrokovanih HPV –om preko 90 % te je od do sada primijenjenog četverovalentnog cjepiva značajno viša .

Roditelji učenica i učenika 8. razreda će tijekom redovitih sistemskih pregleda učenika ili na roditeljskim sastancima dobiti tzv. Informirani pristanak gdje su navedene informacije o cjepivu, te će oni koji žele cijepiti svoju djecu (cijepljenje nije obavezno ali je preporučeno i besplatno) taj Informirani pristanak vratiti nadležnom školskom liječniku u roku par dana. Školski liječnik će organizirati cijepljenje te pozvati učenike u ambulantu na cijepljenje u dogovorenom roku.

Osim generacije učenika osmih razreda cijepiti se mogu sve osobe do 26 godina, ali u tom slučaju cjepivo se plaća. Cijepljenje protiv HPV-a se počelo uvoditi 2007., te danas preporučuje i financira cijepljenje većina zemalja EU, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i mnoge druge, sveukupno 60 zemalja.

U većini zemalja cijepljenje je dobrovoljno (ne postoji zakonska obaveza cijepljenja), ali preporučeno i financirano od strane države. Obuhvat cijepljenjem se kreće od preko 80 % (Portugal i Velika Britanija ) do 11 % (Rumunjska). Dosadašnjim praćenjem efikasnosti i sigurnosti cjepiva od strane Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) cjepivo je sigurno i dobro podnošljivo te je vrlo efikasno u prevenciji bolesti.

Cijepljenje deveterovalentnim cjepivom protiv HPV-a provodi se sa 2 doze do 15. rođendana, a nakon toga cjepivo se primjenjuje u 3 doze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije